Timolla on oma tähtitorni: "Tunne tähtiä katsellessa on elämän hienoimpia"

Kouvolassa tähtiä, galakseja ja planeettoja havannoi tiivis asiastaan innostunut yhteisö. Konut Tählet ry:n puheenjohtajalla on jopa oma tähtitorni.

Timo Loikala katsoo teloskooppia tähtitornissaan.
Timon tähtitornista Kouvolassa tähtitaivas erottuu pilvettömänä yönä kirkkaana, koska lähimailla ei ole liiaksi valonlähteitä. Timo Loikala on Konut tählet ry:n puheenjohtaja. Videolla Timon seurakollega Ari Ollikainen kertoo, mistä taivaankappaleista aloittelijan kannattaa havainnointiharrastus aloittaa.

**KOUVOLA **Taivaantähtiä tiiraavalle harrastajalle kevät tietää usein hyvää. Keväällä öinen tähtitaivas näyttäytyy useammin vailla pilven hattaraa verrattuna talven kuukausiin.

Timo Loikalalla on oma tähtitorni Kouvolassa, josta hän havainnoi taivaan kappaleita vapaa-ajallaan. Torni on tehty vanhaan tiilistä kasattuun sähkömuuntajaan. Muuntajan uumenissa kulkevat kapeat rappuset mutkitellen noin viisi metriä korkean tornin huipulle.

– Tunne tähtiä katsellessa on elämän hienoimpia. Se on hyvä ja rauhallinen, kuvailee tähtiharrastusseura Konut Tählet ry:n puheenjohtajana toimiva Loikala.

Syrjäisessä paikassa vailla turhia valon lähteitä kaukaiset galaksit, tähdet, tähtisumut ja planeetat erottuvatkin hyvin.

Avaruusjulisteita

Tornin raput on koristeltu reunoilta sinistä ja punaista hohtavin led-valoin. Rappusten seinämille on teipattu myös eri avaruuselokuvien julisteita.

Ylhäällä tornissa olo on kotoinen. Ylös mahtuu noin viisi henkeä teleskoopin ympärille. Tornin reunat ovat sisältä päällystetty erilaisin tähtikartoin, galaksikuvin ja tähtien nimiä kantavin kortein.

Tornin katto puolestaan on liukuva luukku, jonka voi vetää taakse niin, että tähtitaivas paljastuu kokonaisuudessaan.

Normaalisti Timo Loikala viettää tähtitornissa noin kolme tuntia kerrallaan tähtiä katsellen.

– Jos vaimolta kysytään, niiin hetket täällä ovat tietysti liian pitkiä, Loikala vitsailee.