Vanhusten homeruoat jäivät historiaan Kannuksessa – "Huonoa palautetta ei ole enää tullut"

Kilpailutus toi pilaantuneen ruoan vanhusten lautasille Kannuksessa. Peruspalveluliikelaitos Jyta purki sopimuksen kilpailutuksen voittaneen yrityksen kanssa ja vaihtoi ruoantoimittajan entiseen. Nyt ruoka on jälleen syömäkelpoista.

Kotimaa
Vanhuksen kädet lähikuvassa.
Yle

Peruspalveluliikelaitos Jytan tilaajajohtajan Eija Kellokoski-Karin mukaan Kannuksen ruokapalveluongelma on nyt selätetty.

Viime vuoden kesäkuussa Jyta solmi helsinkiläisen Mainio Vire Oy:n kanssa sopimuksen kylmänä kuljetettavista vanhusten kotiaterioista. Jytan mukaan ongelmia alkoi esiintyä heti yhteistyön alussa. Ensin ruokaa ei tullut sovitusti, sitten ruokien päiväykset eivät olleet riittäviä ja ruoka osoittautui välillä homeiseksi.

Joulukuussa Jyta ja Mainio Vire Oy purkivat sopimuksen yhteisymmärryksessä. Jyta ryhtyi yhteistyöhön naantalilaisen Seniori Ateria Oy:n kanssa. Nykyisestä ruoantoimittajasta ei ole Eija Kellokoski-Karin mukaan tullut huonoa palautetta.

Vanha yhteistyökumppani pelasti

Jyta oli jo aiemmin tehnyt yhteistyötä naantalilaisyrityksen kanssa vuoden kestäneessä kokeilussa.

Vuoden kokeilun jälkeen palvelu piti kuitenkin hankintalain mukaisesti kilpailuttaa, ja kilpailutuksen voitti Mainio Vire Oy. Kakkoseksi jäi aiemmin hyväksi todettu naantalilaisyritys.

– Sopimustuottajan vaihtumiseen liittyvät uhkakuvat toteutuivat valitettavasti. Hankintalaki on monella tapaa aika haastava, vaikka on siinä hyvääkin, Kellokoski-Kari harmittelee.

Jytan peruspalvelulautakunta edellyttää selvitystä, miten ruoka tulevaisuudessa järjestetään vanhuksille. Asia tulee lautakunnan käsiteltäväksi todennäköisesti toukokuussa.