1. yle.fi
  2. Uutiset

Nanson ja Halpa-Hallin mukana katoaa naisvaltaisia työpaikkoja – hoitoalalla olisi töitä

Nanson sukkahousutehtaan mukana katoaa sata naisvaltaista työpaikkaa Meri-Lapista. Lisäksi Meri-Lapista vetäytyvän Halpa-Hallin mukana alueelta lähtee kolmisenkymmentä työpaikkaa. Uusi tilanne haastaa niin työvoima- ja elinkeinotoimiston kuin Tornion kaupunginkin.

Nanso
Tyhjä tehdassali Nanso Groupin Tornion tehtaalla.
Riikka Rautiainen / Yle

Yli sadan naisvaltaisen työpaikan katoaminen Meri-Lapista haastaa työvoima- ja elinkeinotoimiston. Tornion sukkatehtaan lopettaminen ja Halpa-Hallin toiminnan loppuminen Meri-Lapissa jättävät noin 130 ihmistä työttömäksi.

– Uudelleenkoulutus on toimivin keino saada työttömäksi jäävät takaisin töihin, kertoo palvelujohtaja Tero Hyttinen Lapin TE-toimistosta.

Parhaat työllistymismahdollisuudet Tornion seudulla on terveydenhoitoalalla.

Uudelleen- ja työvoimakoulutuksen lisäksi TE-toimisto tarjoaa muutakin apua. Perinteisessä työnvälityksessä selvitetään niin työnhakijan osaaminen kuin mahdolliset työpaikatkin.

Myös Tornion kaupunki valmistautuu

Myös Tornion kaupunki ja kaupungin kehitysyhtiö Team Botnia valmistautuvat yli sadan nansolaisen töiden loppumiseen. Ne linjasivat keskiviikkona ensi kertaa mahdollisia toimia.

– Tarkoituksena on nyt selvittää, millaista tukea työ- ja elinkeinoministeriöstä voi saada, sanoo Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen.

Yhteistyötä on tarkoitus tehdä muun muassa koulutuskuntayhtymä Lappian kanssa.

– Emme voineet etukäteen juuri valmistella asioita ennen kuin sukkatehtaan kohtalosta tehtiin lopullinen päätös, kertoo Timo Nousiainen.

Nanson Tornion tehtaan toiminta loppuu puolen vuoden päästä, syksyllä 2016.

Tornion kaupunki ja Lapin TE-toimisto eivät ole vielä saaneet Nansolta tietoa työtä vaille jäävien ikärakenteesta tai koulutustasosta.

Lue seuraavaksi