Puhdistuspalvelun opettaja kannustaa siivousiloon – "Siivoaminen ei saa olla rangaistus"

Välillä siivoaminen tuskastuttaa, mutta siivousilon voi löytää, kun välineet ovat hyvät, puhtaat ja helposti saatavilla. Muutama kunnollinen ja omaan kotiin sopiva siivousväline riittää. Suomalainen arvostaa laadukkaita välineitä.

ilmiöt
Nuori nainen pesee ikkunaa
Tiina Kokko / Yle

Olisipa televisiossa sellainen ohjelma, joka iloisella tavalla jakaisi siivousvinkkejä. Näin haaveilee Kiipulan ammattiopistossa puhdistuspalvelun opettajana toimiva Arja Honkanen.

Honkanen nauttii siivoamisesta ja haluaa jakaa siivoamisen ilosanomaa. Hänen mielestään siivoustehtävä ei saa olla koskaan rangaistus: "Jos et ole kiltisti, saat siivota vessan!"

– Sillä tehdään niitä ikäviä asenteita. Kun itse lähtee positiivisesti liikenteeseen, niin kyllä muutkin innostuvat siivoamisesta.

Kun välineet ovat hyvät, ne on pesty tai puhdistettu valmiiksi seuraavaa käyttöä varten ja löytyvät helposti omalta paikaltaan, silloin lisääntyy myös siivousmukavuus. Tätä mieltä on Arja Honkanen.

Hän kannustaa perheitä siivoamaan yhdessä. Yhdessä voi myös ihailla puhdasta jälkeä.

Lattiakuivain on häälahja-ainesta

Kotiin ei tarvitse hankkia suurta määrää siivousvälineitä.

– Kyllä pitkälle pärjätään ihan lattiakuivaimella, mikrokuitupyyhkeillä, ikkunanpesusetillä, hankauspesimellä ja parilla hankauslevyllä sekä parilla astianpesuharjalla.

Nuori mies pyyhkii lattiaa lattiakuivaimella
Nivelletty lattiakuivain taipuu moneksi, näyttää Arja Honkasen oppilas Lasse.Tiina Kokko / Yle

Nivelletystä lattiakuivaimesta on moneksi. Sillä tietenkin kuivaa pesuhuoneen lattian ja seinät, mutta sitä voi käyttää muutenkin lattioiden "lakaisemiseen" ja pyyhkimiseen. Sopivaa mikrokuitupyyhettä vaihtamalla lattiakuivain taipuu myös seinien ja katon pyyhkimiseen, se ujuttautuu hankaliinkin paikkoihin ja säätövarsi takaa ergonomiset otteet.

Nivelletty lattiakuivain hyvillä mikrokuitupyyhkeillä varustettuna onkin ehdottomasti Honkasen suosikkisiivousväline.

– Sanonkin aina, että esimerkiksi häälahjaksi se on ihan mainio väline. Sillä todella pystyy hyvin pitkälle suorittamaan ylläpitosiivousta ja perussiivousta.

"Suomessa siivousvälineet huippuluokkaa"

Siivousvälineitä valmistavan Sinituotteen varatoimitusjohtaja Aino Määttä sanoo, että suomalaiset osaavat arvostaa hyviä välineitä.

– Suomessa siivousvälineet ovat huippuluokkaa verrattuna moneen muuhun Euroopankin maahan. Täällä myös kauppa antaa tilaa kunnon valikoimalle, ja kuluttajalle löytyy kaikki tarvittavat välineet eri kohteisiin. Suomalainen kuluttaja arvostaa laatua ja kotimaisuutta ja on järkevä kuluttaja.

Nuori mies pesee ikkunaa höyrypesurilla
Moni pesee ikkunoita nykyään höyrypesurilla. Silläkin tulee puhdasta jälkeä. Kiipulan ammattiopistossa opiskeleva Niklas Salin näyttää mallia.Tiina Kokko / Yle

Suomessa siivousvälineitä myös kehitetään jatkuvasti.

– Meillä on koko ajan tuotekehityksen puolella projekteja meneillään. Jatkuvasti tuodaan uutuuksia ja uudistetaan olemassa olevia tuotteita. Tuotekehitys tällä rintamalla on jatkuvaa työtä. Kuluttaja odottaakin meiltä aina uutuuksia ja uusia helpotuksia, Aino Määttä tietää.

Kun aurinko vihdoin paistaa ja tuo kevään sanomaa, helottaa tuo valopallo myös matalalla. Ikkunasta sisään tulviva valo paljastaa pölyt ja ikkunoiden tahrat.

Puhdistuspalvelun opettaja Arja Honkanen kuitenkin vielä toppuuttelee. Nimittäin ainakin kaupungissa katupöly on pahimmillaan ja päivätkin saattavat olla vielä viileitä ikkunanpesuun, joten ihan hyvillä mielin ikkunanpesun voi siirtää keväämmälle.