Norjalle uusi huippututka vahtimaan Venäjän liikkeitä

Pohjois-Norjaan Vardøn kaupunkiin eli Vuoreijaan rakennetaan uusi huipputehokas tutka vakoilemaan Venäjää. Vardøn tutka-asema on vakoillut Venäjän sotilaallista toimintaa 1950-luvulta saakka Norjan ja Yhdysvaltain yhteistyönä. Venäjän pohjoisen laivaston tukikohtiin ydinsukellusveneineen Vardøstä matkaa vain vajaa sata kilometriä.

Ulkomaat
Vardøn tutka Pohjois-Norjassa.
Vardøn tutka vahtii Venäjän sotilaallisia liikkeitä Barentsinmerellä.Thomas Nilsen / The Independent Barents Observer

Varangin niemimaan itäisimmässä kärjessä oleva Vardøn pieni saarikaupunki on vanhastaan tunnettu suurista tutkakupoleistaan. Norjan ja Yhdysvaltain pitämät jättitutkat ovat vahtineen ensin Neuvostoliiton ja myöhemmin Venäjä sotilaallista toimintaa. Tutkia on sanottu maailman tehokkaimmiksi.

Uuden Globus-tutkan rakentamisesta ilmoitti äskettäin Norjan tiedustelupalvelun päällikkö, kenraaliluutnantti Morten Haga Lunde puhuessaan Oslossa (siirryt toiseen palveluun). Asiasta uutisoi Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Norjan tiedustelupalvelun Etteretningstjenesten verkkosivuilla olevassa Lunden puhetekstissä todetaan, että Vardøn nykyisten tutkien tekninen käyttöikä lähestyy loppuaan ja tilalle tarvitaan uudempia järjestelmiä.

Lunden mukaan Vardøn tutka-asema on palvellut Barentsinmeren sotilaallista valvontaa 1950-luvun lopusta lähtien. Tiedustelupäällikön mukaan Venäjän viime vuosien kehitys vaatii tiedustelupalvelua seuraamaan pohjoisia alueita entistä tarkemmin.

Arviot itänaapurista muuttuivat

Kenraali Lunden mukaan arktinen alue on Venäjälle tärkeä kolmessa merkityksessä: sotilaallisesti, taloudellisesti ja symbolisesti. Venäjän viranomaiset ovat korostaneet arktisen alueen pitämistä vakaana ja ennustettavana, mutta viimeisen puolentoista vuoden aikana venäläisten näkökulma on muuttunut uhkakuvien suuntaan, arvioi tiedustelukenraali.

Venäjä on lisännyt varustelua Kuolan niemimaalla ja Koillisväylän varrella. Venäjän pohjoiselle laivastolle on valmistunut uusia ydinsukellusveneitä. Vielä muutama vuosi sitten Suomen, Norjan ja Ruotsin puolustusministerit arvioivat kokouksessaan Rovaniemellä, että Venäjän asevoimien uudistaminen on normaalia ja hyvä asia.

Norjan tiedustelujohtaja arvioi Venäjän sotilaallisen uudistamisen seuraavien 10 vuoden aikana lisäävään armeijan asevalikoimaan kokonaan uusia välineitä. Niistä merkittävimpiä uutuuksia ovat Lunden mukaan Venäjän pitkän kantaman tarkkuusaseet, joiden lataus voi olla tavallinen tai ydinräjähde.

Venäjä voi tulittaa minne tahansa Euroopassa

Norjan tiedustelujohtajan mukaan Venäjä kykenee kansainvälisiltä vesiltä tai omasta ilmatilastaan tulittamaan mitä tahansa maamaalia koko Euroopassa. Tästä Venäjä antoi pinta-aluksin, sukellusvenein ja lentokonein ensi kerran näytön Syyriassa.

Arvion mukaan öljyn matala hinta ja kauppapakotteet voivat hidastaa Venäjän varustelua. Lähivuosina epävarmuus Venäjän sisäpoliittisesta vakaudesta on merkitsevää. Norjan tiedustelujohtaja katsoo, että vaikka Venäjä ei nyt muodosta konkreettista sotilaallista uhkaa, niin sisäinen kehitys Venäjällä voi olla mahdollinen riski Norjalle.

Vardøn tutka-aseman ohella Norjan tiedustelun tärkeä linkki Barentsinmerellä on perinteisesti ollut vakoilulaiva ”Marjata”. Samannimisiä aluksia on ollut jo neljä. Tiedustelupalvelun johtajan Morten Haga Lunden mukaan uusin, järjestyksessään neljäs ”Marjata” aloittaa seilaamisen Barentsinmerellä tulevan kevään aikana.