1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pekka on hakenut yli 30 kertaa kunnanjohtajaksi – vielä ei ole tärpännyt

Mikä yhdistää Simoa, Iittiä, Kankaanpäätä, Lemiä, Miehikkälää, Inaria, Euraa ja liki kolmeakymmentä muuta kuntaa? Lahtelainen Pekka Reiman, joka on hakenut parin viime vuoden aikana niihin kaikkiin kunnanjohtajaksi.

Kuva: Pekka Reiman

57-vuotias Pekka Reiman aloitti työhakemusten kirjoittamisen kunnanjohtajan pestiin vuonna 2013. Hänellä oli kymmenien vuosien kokemus kunnallisista kehittämisyhtiötehtävistä, ja aika oli kypsä.

– Tein silloin hommia, joissa järjestelin Mikkelin ja Suomenniemen kuntaliitokseen liittyviä asioita. Kävin siis kunnallishallintoa läpi sisältäpäin, ja myös valtionhallinnosta oli tietämystä, Reiman kertoo.

Mies ei enää muista, mikä oli ensimmäinen kunta. Hän ei ole sen jälkeenkään laskenut, kuinka monen kunnan johtotehtäviin on hakenut. Sen sijaan Reimanilla on omat kriteerinsä sen suhteen, millaisen kunnan johtajaksi hän haluaa.

– Kunnan, jota haluan johtaa, on oltava aika pieni, koska olen päässyt sellaisen kunnan asioihin tutustumaan. Yli 10 000 asukkaan kuntaa en lähtisi ihan heti johtamaan.

Sijainnilla ei merkitystä

Google-haku paljastaa, että Reiman on laittanut hakemuksen vetämään ainakin 33 kuntaan. Kunnan sijainnilla ei ole hänelle suurta merkitystä.

– Lapset alkavat olla sen verran itsenäisiä, etteivät edellytä vierihoitoa. Vaimollakaan ei ole isoja siteitä nykyiseen asuinpaikkaan. Muutto useamman sadan kilometrin päähänkin on täysin mahdollinen.

Reiman uskoo, että pienikin kunta voi selviytyä pahoista talousvaikeuksista.

– Kunnan taloustilanne ei suoraan vaikuta, mihin haen. Ihanne kuitenkin olisi, ettei olla pakkotilanteessa. Sen purkaminen on aina vaikea tehtävä ja kova haaste kenelle tahansa.

Pesti ollut hilkulla

Reiman on edennyt monesti loppusuoralle kunnanjohtajavalinnoissa. Viimeksi hän haki Miehikkälän kunnanjohtajaksi, mutta karsiutui viimeiseltä kierrokselta.

– Olen käynyt säännöllisesti kunnanhallituksen puheilla. Sanotaan, että työhaastatteluilla ei ole tainnut olla kahden kuukauden väliä.

Kunnanjohtajaksi häntä ei ole kuitenkaan vielä valittu. Reiman arvelee, että valintoihin ovat vaikuttaneet hakijoiden puoluekannat – tai se, ettei puoluekantaa ole.

– Minulla on puolueeseen sitoutumaton profiili. Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä edelle on loppusuoralla mennyt henkilö, jolla on ollut puoluekirja.

Koulutukseltaan Reiman on diplomi-insinööri.

Monenlaisia taustoja

Kuntaliiton mukaan kunnanjohtajahakemuksissa näkyy jonkin verran samoja nimiä.

– Seuraan hakuprosesseja, ja tuttuja nimiä näkyy aika ajoin. Jokaisella on oikeus hakea, toteaa tutkimus- ja kehitysjohtaja Kaija Majoinen Kuntaliitosta.

Kunnanjohtajiksi on perinteisesti hakenut hallinto- tai yhteiskuntatieteilijöitä. Viime aikoina hakijoiden kirjo on monipuolistunut, ja tehtävään myös valitaan hakijoita erilaisista taustoista.

Sanotaan, että työhaastatteluilla ei ole tainnut olla kahden kuukauden väliä.

Pekka Reiman

– Kunnanjohtajilla on yleensä ylempi korkeakoulututkinto. Viime vuosina on valittu myös henkilöitä, joilla on kauppatieteiden ja oikeustieteiden tai armeijan puolen koulutus. Diplomi-insinöörejäkin on valittu, Majoinen kertoo.

Iso palkkahaarukka

Keskeinen pätevyysvaatimus on kyky johtaa. Myös elinvoimakysymykset korostuvat samoin kuin valmiudet laaja-alaiseen sidosryhmäyhteistyöhön.

– Kunnan edunvalvonta ja lobbaus on tärkeää, ja myös henkilöstöjohtaminen sekä yhteistyötaidot. Kunta on iso työnantaja.

Yrityksen toimitusjohtajakin voi hypätä kunnanjohtajaksi, mutta julkisesta johtamiskokemuksesta on etua.

– Asioiden julkisuus on erilaista ja mukana on myös poliittinen puoli.

Kunnanjohtajien palkoissa on paljon hajontaa. Tilastokeskuksen vuonna 2014 tekemän listauksen mukaan kunnanjohtajien keskimääräinen kokonaisansio on 6 700 - 9 200 euroa.

Yli 50 000 asukkaan kaupungeissa palkka nousee yli 10 000 euron.

Kittilälle Reiman sanoo ei

Pekka Reiman rakentaa tällä hetkellä työkseen strategista vaikuttavuusanalyysia Lahden seudun kehittämisyhtiöön. Hän pitää työtään mielekkäänä.

Jatkan hakemista, jos löytyy mielenkiintoisia ja vaikuttavuudeltaan merkittäviä tehtäviä.

Pekka Reiman

– Suomen talouden ja työllisyyden kehittäminen on minulle tärkeää, ja tässä työssä voin vaikuttaa näihin asioihin.

Hän seuraa kuitenkin edelleen avautuvia kunnanjohtajan tehtäviä kiinnostuneena.

– Jatkan hakemista, jos löytyy mielenkiintoisia ja vaikuttavuudeltaan merkittäviä tehtäviä.

Kittilä on kunta, joka ei Reimania houkuttele. Yle kertoi helmikuussa, että poliisi epäilee lähes koko Kittilän kunnanvaltuustoa virkarikoksesta, osaa jopa useasta.

– Jos suunnilleen kaikki päättäjät ovat käräjillä, niin ei se voi kauhean hyvä paikka olla.