1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Pyllyposeerauksesta ja sen sensuroinnista kiistellään – videopelin naishahmon takamuksesta nousi kohu

Maailman suurimpiin videopelien kehittäjiin kuuluva yhdysvaltalainen Blizzard-yhtiö sensuroi tulevasta Overwatch-pelistään takamuksen saatuaan palautetta naishahmon liian seksikkäästä poseerauksesta. Sensuroinnista on väitelty kiihkeästi sosiaalisessa mediassa.

Kuva: YouTube

Tulevaisuuteen sijoittuva ampumispeli Overwatch on synnyttänyt kohun testausvaiheessaan. Yksi pelin naissankarihahmoista esiintyi pelissä takamus näytillä, mistä pelin ennakkotestaajat suuttuivat, kertoo The Guardian.

Yksityiskohdan esiin nostaneen pelaajan mielestä (siirryt toiseen palveluun) kyse on naissankarihahmon leimaamisesta pelkäksi seksisymboliksi. Poseerausta kritisoineiden mielestä pyllyn yllättävä esittely voiton hetkellä ei liity millään tavalla hahmon persoonaan tai toimintaan.

Peliyhtiö ilmoitti maanantaina poistavansa Tracer-nimisen hahmon takamusposeerauksen. Pelin ohjaaja Jeff Kaplan on julkaissut myös kaksi lausuntoa liittyen sensurointiin.

Kaplan sanoi, että pelintekijät haluavat kaikkien tuntevan itsensä vahvoiksi ja sankarillisiksi pelin parissa.

– Emme missään nimessä halua tehdä kenenkään oloa epämukavaksi, aliarvostetuksi tai väärinymmärretyksi, kirjoitti Kaplan.

Kaplanin ilmoitus synnytti toisen myrskyn. Osa pelaajista syyttää peliyhtiötä nyt tarpeettomasta sensuroinnista.

Kaplan vastasi, että pelintekijät eivät olleet itsekään tyytyväisiä alkuperäiseen poseeraukseen.

– Painimme itsekin luovassa työssämme asian kanssa. Se että yhteisömme pelaajat pitivät poseerausta arvelluttavana, auttoi meitä tekemään päätöksen. Tällaisen palautteen saaminen on yksi syy, miksi meillä on testausryhmä.

Keskustelu takamusposeerauksesta on jatkunut kiivaana sosiaalisessa mediassa. Osa pelaajista ihmettelee myös, miksi pelien väkivaltaan ei reagoida samalla tavalla kuin naishahmojen seksualisointiin.

Myöhemmin keväällä julkaistavassa Overwatch-pelissä on monia muitakin naishahmoja. Esimerkiksi Widowmaker on pelissä selkeästi yliseksualisoitu hahmo paljastavia vaatteita ja poseerauksia myöten.