Klapien polton lyhyt oppimäärä – ”uskoisin, että vanha kansa tietää”

Jos on katsottuna metsässä runkoja ensikesän saunapuiksi, niin kaatamisella on jo kiire. Puut heräilevät kevääseen ja kohta alkavat nesteet virtailla solukoissa.

Kotimaa
Harri Huupponen puita pilkkomassa.
Kyllä neljä vuotta sisätiloissa pidetyn puun pitää haljeta helähtäen, sano Harri Huupponen.Paavo Koponen / Yle

Jos nyt kaataa puita klapitarpeiksi, niin ei pidä aikailla kaadon ja kuivatuksen kanssa. Paras kaatoaika olisi ollut pakkasilla, jolloin puissa on vähiten vettä. Vieläkin puu ehtii kuivua polttokelpoiseksi, kun menettelee etevästi.

– Jos puu nyt kaadetaan hakkukoneella niin että kuori rikkoutuu tai aisataan kuorettomaksi niin kyllä se vielä kesäksi kuivuu. Pitää hyödyntää huhti- ja toukokuun tuulet ja auringonpaiste. Tuossa on yksi pino puita jotka olivat kaksi kuukautta kuormalavojen päällä ja siten siirrettiin sisätiloihin ja ne ovat polttokelpoisia, näyttää Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon asiakkuuspäällikkö Harri Huupponen omassa liiterissään.

Kuivat koivupöllit halkeavat kirveeniskusta helähtäen klapeiksi. Aina ei käy yhtä hyvin. Toinen pino on homeen kirjoma.

– Jäi muutamia pöllejä maahan lautataapelin alle. Ne eivät kuivu vielä vuosiin, Harri Huupponen manailee.

Ostamalla saa helpommin

– Polttopuun tarjontaa on tullut valtavasti, eli kysyntää on. Mutta osto jää usein viime tippaan, silloin kun se tarve on. Kannattaisi ostaa ennakkoon ja isommissa erissä. Ei ne siellä liiterissä piloille mene, Harri Huupponen vihjaa.

Ammattimaiset klapikauppiaat kuivaavat puunsa koneellisesti. Nyt olisi kesän puut aika tilata. Toukokuussa mökkitiet kestävät jo kuorma-auton ja puut voidaan toimittaa. Parhaimmillaan puut toimitetaan siististi liiteriin.

– Ostajan pitää huomioida mihin ne puut tulevat, että pituus ja paksuus ovat kohdallaan. Leivinuuniinkaan eivät metrihalot välttämättä sovi. Takkapuistakin kannattaa kysyä vaikka muurarilta, että minkälaiset puut sopivat, ettei polta uunejaan liian kuumalla. Polttopuun laatu lähtee tasakokoisuudesta, helposta käsiteltävyydestä ja sopivasta kuivuudesta, Huupponen neuvoo.

Kun teollisuuden puukaupassa kuitupuun hinta on alhaalla, niin sama pätee polttopuuhun.

Puunpolton konstit

Puunpoltto-ohjeista Huupponen tietää syntyvän keskustelua. Se kun ei ole ihan yksioikoinen juttu.

– Jos nyt jotakin sanon, niin tulee kaksi miljoona muuta vastausta. Mutta sanotaan, että sytytä päältä, niin tuli syttyy hyvin ja palaa puhtaasti. Sanotaan, että haapa ei nokea ja puhdistaa hormeja. Toiset ovat sitä mieltä, että kuorellinen koivu nokeaa. Sen takia tarjolla on nykyään kuorittuakin koivuklapia ja että se olisi lämpöarvoltaan parempaa. Liekö asiaa paljon tutkittu, mutta uskoisin, että kyllä vanha kansa tietää miten homma hoidetaan, toteaa Harri Huupponen.