Värjättyjä oliiveja, lannoitteella terästettyä sokeria – poliisin haavin jäi tonneittain väärennettyjä elintarvikkeita

Europolin mukaan väärennetty ruoka ja juoma ovat erittäin tuottoisa rikollisuuden ala, josta voi kääriä miljardien voitot.

Italian poliisin takavarikoimia värjättyjä oliiveja. Kuva: Interpol

Kansainvälisessä poliisioperaatiossa on takavarikoitu valtava määrä väärennettyjä tai vaarallisia elintarvikkeita.

57 maan sekä Interpolin ja Europolin yhteisessä operaatiossa takavarikoitiin yli 10 000 tonnin edestä väärennettyjä ruokia ja miljoona litraa juomia. Poliisi iski lentokentiile, kauppoihin, teollisuuslaitoksiin ja satamiin Opson V:ksi nimetyn operaation aikana.

Poliisi löysi kolmen kuukautta kestäneissä ratsioissa muun muassa apinan lihaa, kuolleita hyönteisiä ja lannoiteella terästettyä sokeria, kertooEuropol tiedotteessaan. (siirryt toiseen palveluun)Takavarikkoon jäi myös väärennettyjä lisäravinteita, hunajaa ja formaliinia sisältänyttä kanaa.

Brysselin poliisin takavarikoimaa apinan lihaa. Kuva: Interpol

Italiassa poliisin haaviin jäi 85 tonnia kuparisulfaatilla värjättyjä oliiveja. Britanniassa löydettiin melkein 10 000 litraa väärennettyä alkoholia. Unkarissa terveysviranomaiset takavarikoivat kaksi tonnia ankan lihaa, joka oli tarkoitus myydä kalliina ranskalaisherkkuna foie gras'na eli hanhen maksana.

Ratsioita koordinoineen Europolin mukaan rikolliset voivat tienata väärennetyllä ruoalla miljardeja vuosittain.

– Alati nouseva ruuan hinta, ja ruokatuotantoketjun kansainvälistyminen tarjoavat rikollisille hyvän mahdollisuuden myydä väärennettyä ja heikkotasoista ruokaa todella tuottoisasti, Europolin ruokayksikköä johtava Chris Vansteenkiste arvioi.

Väärennetyt tai myrkylliset elintarvikkeet aiheuttavat merkittäviä terveysriskejä niitä hyvässä uskossa ostaville ihmisille.