Yhdysvallat tuo lisää joukkoja Eurooppaan – panssaroitu prikaati Itä-Eurooppaan

Yhdysvallat nostaa prikaatiensa määrän Euroopassa kahdesta kolmeen. Venäjä on sanonut vastaavansa siirtoon.

Ulkomaat
1. ratsuväkidivisioonan komppania Yhdysvalloista on sijoitettu Viroon kolmeksi kuukaudeksi. Joukot esittelivät kalustoaan ja toimintaansa Tapan kaupungin vanhalla lentokentällä.
Yhdysvaltain 1. ratsuväkidivisioonan sotilaita harjoittelemassa Virossa lokakuussa 2014.Ahti Kaario / Yle

Yhdysvallat vahvistaa Euroopassa olevia taisteluvalmiita joukkojaan. Kahden Euroopassa olevan amerikkalaisen prikaatin lisäksi tuodaan kolmas. Täysivahvuinen panssaroitu jalkaväkiprikaati, noin 4 200 sotilasta, sijoitetaan Itä-Euroopan maihin ensi vuoden alkupuolella.

Asiasta ilmoittanut Yhdysvaltain Euroopan joukkojen komentaja, kenraali Philip Breedlove sanoi, että tarkoitus on rauhoittaa Nato-liittolaisia hyökkäyshenkisen Venäjän edessä.

Yhdysvallat ensi vuoden budjettiehdotuksessa Euroopan puolustamiseen kohdistetut määrärahat on nelinkertaistettu.

Sotaharjoitukset lisääntyvät

Itä-Eurooppaan tulevaa prikaatia tuskin sijoitetaan kokonaisuudessaan yhteen paikkaan, vaan tarkoitus on kierrättää sen joukkoja harjoituksissa jatkuvasti eri maissa, Virosta Bulgariaan. Harjoituksissa ovat mukana amerikkalaisjoukkojen panssariajoneuvot ja tykistö.

Jo nyt Yhdysvaltain joukkoja harjoittelee itäisissä Nato-maissa säännöllisesti. Esimerkiksi Virossa ja muissa Baltian maissa kierrätetään komppanian eli noin 150 sotilaan osastoja. Uuden prikaatin tulon myötä myös kussakin maassa olevien amerikkalaisjoukkojen määrät kasvavat.

Venäjä aikoo vastata

Venäjän Nato-suurlähettiläs Aleksander Grushko ilmoitti, että Venäjä aikoo vastata amerikkalaisjoukkojen lisäykseen lähialueillaan. Mikä vastaus on, hän ei kertonut, vaan sanoi sen olevan epäsymmetrinen. Näin ollen vastaus voi olla muuta kuin Venäjän joukkojen lisäämistä alueella.

Venäjällä onkin esimerkiksi Baltian maiden rajan tuntumassa ja Kaliningradissa jo valmiiksi varsin vahvat joukot.

Yhdysvalloilla on Euroopassa tällä hetkellä noin 65 000 sotilasta. Kylmän sodan huippuaikoina 1980-luvulla amerikkalaissotilaita oli Euroopassa noin 200 000.

Lähteet: AFP, Tass