Norjalle toinen vakooja-alus pohjoiseen – upseeri: "Venäjän kehitys voi olla merkittävä riski"

Norja saa uuden tiedustelu- ja valvontalaivan pohjoisille vesilleen. Lisäksi se on päättänyt pitää vanhan vakoilulaivansa käytössä.

Ulkomaat
Norjan tiedustelupalvelun vanha alus  "Marjata" on seilannut Barentsinmerellä vuodesta 1995.
Norjan tiedustelupalvelun vanha alus "Marjata" on seilannut Barentsinmerellä vuodesta 1995. Forsvaret. Norjan puolustusvoimat.

Norjan puolustusvoimien tiedustelupalvelu Etterretningstjenesten vahvistaa Venäjään kohdistuvaa tiedustelutoimintaansa, kertovat Norjan tiedotusvälineet. Ensi vuodesta lähtien se valvoo Barentsinmerta ja Norjanmerta kahdella tiedustelualuksella, nykyisen yhden sijaan.

– Vaikka Venäjä ei tällä hetkellä ole konkreettinen sotilaallinen uhka Norjalle, Venäjän kehitys voi pidemmällä tähtäimellä olla merkittävä riski ja haaste Norjalle.

– Tiedustelupalvelun näkökulmasta on siksi ratkaisevaa, että seuraamme, mitä tällä alueella tapahtuu, sanoo kenraaliluutnantti Morten Haga Lunde tiedustelupalvelusta sanomalehti VG:lle (siirryt toiseen palveluun).

"Venäjän arvaamaton toiminta lisääntynyt"

Yleisradioyhtiö NRK:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelema tutkija Ståle Ulriksen Norjan ulkopoliittisesta instituutista arvioi, että tiedustelutoiminnan vahvistamisen syynä on Venäjän sotilaallisen toiminnan arvaamattomuuden lisääntyminen.

– Kahden viime vuoden aikana Venäjä on pitänyt useita harjoituksia, joista se ei ole ilmoittanut etukäteen. Se luo melko suurta epävarmuutta, ja silloin tarvitsemme enemmän tiedustelua, jotta tiedämme, mitä oikein tapahtuu, sanoo Ulriksen NRK:lle.

Tutkija uskoo, että kahdella aluksella Norja saa paremman yleiskuvan pohjoisen merialueen tapahtumista. Se kykenee valvomaan niin sukellusveneiden ja pinta-alusten liikennettä kuin lentoliikennettäkin.

Uusi alus maksaa 160 miljoonaa euroa

Tiedustelupalvelun nykyisin käytössä oleva tiedustelualus, Marjata III, on kyntänyt pohjoisia merialueita vuodesta 1992 lähtien. Se oli määrä ottaa pois käytöstä. Päätös on nyt kuitenkin pyörretty, ja se varustetaan uudelleen.

Lisäksi tiedustelupalvelu saa käyttöönsä kokonaan uuden aluksen, Marjata IV:n, tänä keväänä. Suurkäräjät päätti sen hankkimisesta jo vuonna 2010. Uuden aluksen pituus on 126 metriä ja leveys 23,5 metriä.

Siitä on määrä tulla maailman kehittynein tiedustelualus, ja se varustellaan uusimmalla teknologialla. Alus maksaa Norjalle lähes 1,5 miljardia kruunua eli lähes 160 miljoonaa euroa.

Loppusilaukset CIA:n tukikohdassa

Uuden aluksen varustus saa loppusilauksensa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n tukikohdassa, kertoo VG. Sen mukaan on epäselvää, uusitaanko myös Marjata III:n varustus CIA:n tukikohdassa. Aluksen on joka tapauksessa uuden nimen, Eger.

Nimi on VG:n mukaan peräisin troolari "Eger" Egersundilta. Se oli päältä katsottuna tavallinen kalastusalus, joka kalasti Kuolan niemimaan edustalla 1950-luvun puolivälissä.

Todellisuudessa aluksen omistivat Norjan tiedustelupalvelu ja CIA. Se oli varustettu sen ajan kehittyneimmällä elektronisella tiedusteluvälineistöllä.