1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump aiheutti kohun tällä kertaa abortin vastustajana

Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump totesi televisiohaastattelussa, että laittoman abortin hankkivia naisia tulisi rangaista. Myöhemmin hän tarkensi, että naisen sijaan lääkäri ansaitsee rangaistuksen.

USA:n presidentinvaali
Liikemies Donald Trump republikaanien tilaisuudessa Milwaukeessa Wisconsinissa 29. päivä maaliskuuta
Liikemies Donald Trump republikaanien tilaisuudessa Milwaukeessa Wisconsinissa 29. päivä maaliskuuta.Tannen Maury / EPA

Republikaanien presidenttiehdokkuudesta kamppaileva liikemies Donald Trump on herättänyt keskustelua tällä kertaa aborttilainsäädännön tiimoilta. Wisconsinin osavaltion esivaaleihin valmistautuva Trump totesi keskiviikkona MSNBC-kanavan haastattelussa, että abortin hankkivia naisia pitäisi rangaista, jos Yhdysvallat päätyisi kieltämään abortit.

Trump puhui "jonkinlaisesta rangaistuksesta" ottamatta tarkemmin kantaa, miten laittomaan raskaudenkeskeytykseen päätyneitä naisia tulisi rangaista. Trump sanoi vastustavansa aborttia kolmella poikkeuksella. Hän ei kuitenkaan kertonut, mitä ne ovat.

Haastattelun esittämisen jälkeen Trumpin esikunta julkaisi tiedotteen, jossa aborttikysymys haluttiin palauttaa osavaltioiden päätettäväksi. Tiedotteessa Trump tarkensi puheitaan todeten, että naisten sijaan rangaistus pitäisi kohdistaa abortin suorittavaan lääkäriin.

Jo ennen aborttikommenttia Trumpin kannatus naisten keskuudessa oli pohjalukemissa. Kyselyissä jopa 70 prosenttia naisista suhtautuu kielteisesti Trumpiin.

Trumpin kommentti herätti närkästystä sekä republikaanien että demokraattien leireissä. Demokraattien Hillary Clinton kuvaili Trumpin kommenttia Twitterissä pöyristyttäväksi ja paljonpuhuvaksi. Republikaanien ehdokaskisassa Trumpin taakse jäänyt texasilaissenaattori Ted Cruz puolestaan nosti esille, ettei Trump ole aidosti abortteja vastaan. Jo aiemmin tänä vuonna Cruz käynnisti mainoskampanjan, jossa hän kyseenalaisti Trumpin aborttikannan.

Trump johtaa republikaanien ehdokaskisaa 739 valitsijamiehellä ennen ensi viikolla käytävää Wisconsin esivaalia. Cruzilla valitsijamiehiä on 465 ja viimeisenä kisassa sinnittelevällä John Kasichilla 143.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi