HRW: Nigeriassa on paljastunut Chibokin koulutyttösieppausta suurempi Boko Haramin lapsikaappaus

Boko Haram sieppasi satoja lapsia ja naisia Damasakin kylässä marraskuussa 2014, mutta Nigerian hallitus on vaiennut asiasta. Ihmisoikeusjärjestö vaatii Nigerian hallitukselta pikaisia toimia satojen siepattujen pelastamiseksi.

Ulkomaat
Terrorijärjestö Boko Haramia paenneet lapset saivat heinäkuussa vaatteita hallituksen hätätilaviranomaiselta Nigerian Maiduguirnssa sijaitsevalla leirillä.
Terrorijärjestö Boko Haramia paenneet lapset saivat heinäkuussa vaatteita hallituksen hätätilaviranomaiselta Nigerian Maiduguirnssa sijaitsevalla leirillä.STR / EPA

Nigeriassa on paljastunut ääri-islamistisen Boko Haram -ryhmän laaja lapsisieppaus, joka on maailmaa kuohuttanutta Chibokin koulutyttösieppausta suurempi, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (siirryt toiseen palveluun). Boko Haram sieppasi satoja lapsia ja naisia Damasakin kylässä marraskuussa 2014, mutta Nigerian hallitus on vaiennut asiasta.

Järjestö vaatii Nigerian hallitukselta kiireellisiä toimia noin 400 naisen ja lapsen vapauttamiseksi, sillä Boko Haram siirsi heidät pois Damasakista yli vuosi sitten.

Boko Haram hyökkäsi Koillis-Nigeriassa Damasakin kylään marraskuussa 2014. Kylä sijaitsee lähellä Nigerin rajaa. Ääriryhmä hallitsi aluetta vuoden 2015 maaliskuulle ennen kuin Nigerin ja Tšadin joukot ajoivat heidät pois. Ihmisoikeusjärjestö HRW:n mukaan Boko Haram vei mukanaan ainakin 300 lasta ja sata naista. Paikallisten asukkaiden mukaan nuorimmat lapset olivat sieppauksen aikaan vain 2–4-vuotiaita.

Siepatuista ainakin 300 on Damasakin koulun oppilaita, jotka olivat iältään 7–17-vuotiaita. Lisäksi kaupungissa on siepattu naisia ja alle kouluikäisiä lapsia, mutta myös miehiä. Heitä kaikkia pidettiin Boko Haramin vankeina Damasakin koulussa aina Boko Haramin joukkojen pakenemiseen saakka. Koulu toimi myös Boko Haramin tukikohtana.

Paikallisten kertoman mukaan monet naiset ja lapset kuolivat vankeudessa, sillä heitä ruokittiin pilaantuneilla ruoilla. Osa miehistä on joutunut luovuttamaan elimiään ja heidät on haudattu joukkohautoihin. Osa vangeista yritti paeta uimalla läheisen joen yli, mutta heitä ammuttiin. HRW-järjestö vahvistaa, että joen uomasta on löytynyt ruumiita. Samoin lähialueelta on löytynyt joukkohautoja, joissa on kymmeniä ruumiinosia.

Uutistoimisto AFP:n mukaan paikalliset asukkaat eivät uskaltaneet heti ilmoittaa sieppauksesta viranomaisille, sillä he pelkäsivät hallituksen vihamielisyyttä. Hallitus oli jo joutunut kansainvälisesti häpeämään Chibokin sieppauksen johdosta. Kun paikalliset lopulta tekivät ilmoituksen, heitä ei uskottu tai kuultu.

Nigerian hallitus väitti joulukuussa, että Boko Haram on voitettu, mutta asukkaiden mukaan kapinalliset miehittävät edelleen Damasakia. Kun Nigerin ja Tšadin joukot lähtivät kylästä, Boko Haram palasi.

Maailmanlaajuisesti on paheksuttu Nigerian toimia Chibokin koulutyttöjen sieppaustapauksen hoitoa. Chibokissa siepattiin huhtikuussa 2014 yhteensä 276 tyttöä, joista 57 onnistui pakenemaan. 219 tyttöä on edelleen kadoksissa lähes kaksi vuotta myöhemmin, eikä heidän löytymistään pidetä kovin todennäköisenä.

Boko Haram -ryhmä on tunnettu julmista teoistaan. Ryhmä on tappanut mielivaltaisesti siviilejä, siepannut satoja naisia ja tyttöjä, tuhonnut kyliä ja kaupunkeja sekä yli 900 koulua. Lisäksi ryhmä kouluttaa poikia ja miehiä riveihinsä sekä käyttää naisia ja nuoria tyttöjä seksiorjinaan ja itsemurhapommittajina.

HRW korostaa, että Boko Haramin tulisi välittömästi vapauttaa kaikki sieppaamansa ihmiset sekä lopettaa kaikki hyökkäykset siviilejä vastaan.

Lähteet: Human Rights Watch, AFP