Streptokokki jyllää heinolalaisessa päiväkodissa

Heinolassa yritetään saada kuriin tavallista laajempi bakteeriepidemia päiväkodissa. Yli 30 Niemelä-talon hoitolapselta ja henkilöstön jäseneltä on löytynyt muun muassa kuumetta ja kurkkukipua aiheuttava streptokokki A -bakteeri.

bakteerit
Varhaiskasvatusyksikkö Niemelä-talo Heinolassa
Heinolalaisen Niemelä-talon sisäilmaongelmien syyksi epäillään ilmastointilaitesäätöjä.Vihtori Koskinen / Yle

Heinolan Niemelä-talon päiväkodissa on poikkeuksellisen laaja streptokokkiepidemia.

Viime viikolla noin sadalle päiväkodin hoitolapselle ja henkilöstön jäsenelle tehtiin nieluviljely, ja tulosten mukaan yli kolmasosalla on tauti. Tällä viikolla näytteitä on otettu lisää, jotta epidemia saataisiin katkeamaan.

Osa lapsista on edelleen testaamatta, koska he eivät ole olleet hoidossa viime viikolla.

Päiväkotijohtaja Jaana Vesikon mukaan Heinolan päiväkodeissa ei ole ollut aikaisemmin näin laajaa streptokokki-epidemiaa.

Varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi korostaa puolestaan, että sairaita lapsia ei saa tuoda hoitoon. Vanhemmilta toivotaan tarkkaavaisuutta, sillä tauti voi olla oireetonkin.

Perheitä kehotetaankin hakemaan apua lapsiperheiden kotipalvelusta, jos vanhemmilla ei ole mahdollisuutta jäädä hoitamaan sairasta lasta.

Streptokokki A -bakteeri voi aiheuttaa muun muassa kuumetta ja angiinaa. Bakteeri leviää esimerkiksi pisaratartuntana nielusta ja nenästä tai kosketustartuntana käsistä.