Espanjan hallitusvääntö jatkuu neljättä kuukautta

Vuodenajat vaihtuvat, mutta uutta hallitusta ei synny aurinkomaahan. Jos sopua ei synny toukokuun alkuun mennessä, edessä ovat uudet vaalit.

Ulkomaat
Podemosin puheenjohtaja Pablo Iglesias kertoi keskiviikkona, että puolue suostuu hallitusneuvotteluihin.
Podemos-puolue suostui keskiviikkona hallitusneuvotteluihin Espanjassa. Kuvassa on puolueen johtaja Pablo Iglesias.J.J. Guillen / AOP

Radikaali uusvasemmiston Podemos suostuu viimein neuvottelupöytään liberaalin Ciudadanos-puolueen kanssa.

Se oli keskiviikon uutinen junnaavissa ja riitaisissa Espanjan hallitusneuvotteluissa. Maa on ilman uutta hallitusta, vaikka vaalit pidettiin viime joulun alla.

Läpimurrosta ei ole nytkään kyse. Podemos tahtoo yhä helpotuksia valtion velanmaksuun, jättimäisen lisäyksen julkisiin menoihin ja kansanäänestyksen Katalonian itsenäisyydestä.

Podemosin vaatimukset ovat täysin mahdottomia sekä Ciudadanosille että oikeiston kansanpuolueelle, jonka hallitus yhä johtaa maata virkaatekevänä. Eikä niitä ei voi hyväksyä sellaisinaan myöskään sosialistipuolue, jonka pääsihteeri Pedro Sánchez epätoivoisesti yrittää koota hallitusta.

Sosialistit ohitettiin vasemmalta

Kreikan Syrizaa veljespuolueenaan pitävä Podemos oli Espanjan jouluvaalien suurvoittaja. Vain pari vuotta aiemmin perustettu tulokas vei runsaat 20 prosenttia äänistä. Sosialistipuolue sai 22 prosenttia.

Kaikkiaan sosialisteista vasemmalle olevat ryhmät keräsivät noin 28 prosenttia. Kirjavassa paletissa on myös valtiota hajottamaan pyrkiviä vasemmistoryhmiä.

Podemos koostuu neljästä pääsiivestä, joista Valencian alueelta oleva Compromís ei edes liittynyt sen parlamenttiryhmään. Katalonialainen En Común on vaikutusvaltainen Podemosin sisällä.

Podemosin pääsihteeri Pablo Iglesias vahvisti äskettäin omaa valtaansa henkilövaihdoksilla puoluejohdossa. Eilen ilmoittaessaan suostuvansa neuvottelemaan sosialistien ja Ciudadanosin kanssa Iglesias tuli lehdistön eteen yksin ilman tukijoukkoa.

Podemosin tavoite on ollut painostaa sosialistit yhteiseen vasemmistohallitukseen, joka syrjäyttäisi vallasta oikeiston ja kumoaisi kansanpuolueen talouspolitiikan. Tämä edellyttäisi kuitenkin tukea valtiota hajottamaan pyrkiviltä ryhmiltä.

Sosialistijohtaja Sánchez painottaa, että se ei ole hyväksyttävissä.

"Suurta koalitiota ei tule"

Myös Sánchezin tavoite on syrjäyttää virkaa tekevän pääministeri Mariano Rajoyn kansanpuolue vallasta.

– Suurta koalitiota ei tule, Sánchez korosti jälleen eilen.

Sosialistitkin haluavat muuttaa talouspolitiikkaa. Lisäksi Sánchez sanoo, ettei Rajoy ole kitkenyt kansanpuolueesta korruptioon syyllistyneitä, vaan jatkaa heidän suojeluaan.

Parlamentin toisen tulokaspuolueen Ciudadanosin kanssa sosialistit ovat päässeet linjasopimukseen. Parlamenttipaikat vain eivät kahdestaan riitä.

Koska Sánchez sulkee kansanpuolueen ulos, ainoa mahdollinen liittolainen olisi Podemos. On epätodennäköistä, että Podemos ja Ciudadanos voisivat lähentyä kannoissaan tarpeeksi. Ciudadanos ilmoitti jo eilen, ettei halua "populisteja" hallitukseen.

Rajoyn laskelmat pettivät

Rajoyn kansanpuolue taas oli laskenut, että sosialistit vaihtaisivat puoluejohtajaa toukokuun puoluekokouksessa, mutta sosialistit lykkäsivät kokouksen hamaan tulevaisuuteen pari päivää sitten.

Kansanpuolue tahtoo jatkaa maan johdossa. Se kärsi rökäletappion vaaleissa, mutta on yhä suurin ryhmä vajaan 29 prosentin kannatuksella.Kuitenkin vain Ciudadanos hyväksyisi näillä näkymin kansanpuolueen jatkon, ja senkin vain, mikäli kansanpuolue uudistaa johtonsa.

Aikaa hallitusväännön jatkamiseen on toukokuun 2. päivään asti. Silloin parlamentti on hajotettava ja kutsuttava uudet vaalit.

Vaalipäivä olisi 26. kesäkuuta. Se merkitsisi, että Espanjalle ei saada uutta hallitusta ennen syyskuuta.

Budjetti sentään on

Espanjalla on voimassaoleva budjetti tälle vuodelle. Rajoyn hallituksella oli parlamenttienemmistö, joten se vei budjetin läpi syksyllä, vaikka vaalit olivat tulossa.

Budjettivajeen on määrä painua alle kolmeen prosenttiin. Viime vuoden vajeen lopulliset luvut kerrotaan tänään torstaina. Ennakkohuhujen mukaan vaje olisi hieman lipsunut tavoitellusta 4,5 prosentista.