Pikavuorot lakon takia täysiä – bussilippu kannattaa ostaa etukäteen

Helsinki–Hämeenlinna–Tampere-reitin julkinen liikenne kulkee torstaina pääosin kumipyörien varassa moottoritiellä. Matkustajia busseihin on ollut tulossa erittäin paljon kaukojunaliikenteen lakon takia. Paikan linja-autoon varmistaa parhaiten ostamalla bussilipun etukäteen verkosta.

Kotimaa
Bussimatkustajia Kampissa. Helsingissä, torstaiaamuna klo 7.
Bussimatkustajia Kampissa. Helsingissä, torstaiaamuna klo 7.Timo Keränen / Yle

Helsinki–Hämeenlinna–Tampere-moottoritiellä pikavuoroliikenne on tiheää. Junien kaukoliikenteen konduktöörilakon takia pikavuoroja huristaa tavallistakin enemmän, kun työmatkalaiset ovat vaihtaneet kulkuneuvonsa torstaiksi monin osin junasta kumipyöräiseen.

Väinö Paunu Oy:ssa bussimatkustajatulva huomattiin jo keskiviikkona, kun verkosta ostettujen lippujen määrä kasvoi huomattavasti normaalista. Liikennöitsijälle tämä oli hyvä ennakkotieto. Torstaiaamuksi osattiin ottaa reitille enemmän autoja, kertoo toimitusjohtaja Martti Paunu.

Yhtiö suosittaa samalla yleisemminkin nyt, että liput ostettaisiin etukäteen verkosta.

– Iltapäiväksikin on jo netin kautta myyty lippuja runsaasti Helsingistä takaisin Hämeeseen ja autoja on sijoitettu lisää linjoille, kertoo toimitusjohtaja Martti Paunu.

Kaukojunaliikenteen vuorokauden mittaisen lakon aikana edes pikavuorobusseihin ei välttämättä mahdu linja-autoasemilla tai pikavuoropysäkeiltä. Luotettavin tapa varmistaa matkansa on ostaa bussilippu ennakkoon verkosta. Nettilippujen ennakkomyynnin perusteella bussiyhtiö pystyy suuntaamaan riittävästi autoja reiteille.

– Jos kaukojunalakon aikana nyt tulee suoraan busseille ilman lippua, matkalle pääsy voi olla onnesta kiinni. Paikkoja on se määrä mikä on, muistuttaa Martti Paunu.

Bussiyhtiöillä joulu

Paunun aamuvuorossa Tampereelta Helsinkiin matkustajia oli 2-3 kertaa normaalia enemmän. Bussiin astuvat aamuvirkut matkustajat pohtivat keskenään, että lakon takia bussiyhtiöille koitti joulu. Helsinkiin ajanut kuljettaja Jukka Nieminen vahvistaa tämän.

– Kolme kertaa enemmän matkustajia on Hämeenlinnaan tultaessa matkustajia ennen seitsemää. Auto on lähestulkoon täysi, kertoo kuljettaja Jukka Nieminen.

Paunu on saanut Tampereelta lähteville reiteille hyvin autoja lisää lyhyellä varoitusajalla. Hämeenlinnassa yhtiö on lisäksi sopinut Pekolan liikenteen kanssa, että Pekolan autoja saadaan tarvittaessa Paunun reiteille. Autoja on valmiina Hämeenlinnan linja-autoasemalla. Myös iltapäivän paluuliikenteessä Helsingistä Hämeeseen autoja on tavallista enemmän. Kaikki nettilipun ostaneet mahtuvat autoihin.