1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Stubbin päälle kolaa heittäneelle sakkoja

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin päälle kolaa heittänyt mies sai Pirkanmaan käräjäoikeudessa 35 päiväsakkoa. Tuomio tuli kunnianloukkauksesta ja lievästä vahingonteosta.

Kuva: Kaisu Jansson / Yle

Pirkanmaan käräjäoikeus sai tänään punnittavakseen, ansaitseeko valtiovarainministerin päälle kolajuomaa heittänyt tamperelaismies rangaistuksen tempauksestaan. Kolanheitto tapahtui kauppakeskus Koskikeskuksessa marraskuussa, kun ministeri vieraili Tampereella.

Miestä syytettiin kunnianloukkauksesta ja lievästä vahingonteosta. Syyttäjä vaati Alexander Stubbin päälle kolaa heittäneelle 60 päiväsakkoa. Lisäksi hän vaati vastaajaa maksamaan ministerin vieressä seisseen miehen puvun pesettämiskulut.

Vastaajan mukaan kyse oli lievästä poliittisesta kannanotosta. Vastaaja tunnusti heittäneensä virvoitusjuomaa Stubbin päälle, mutta kiisti syyllistyneensä asiassa rikokseen. Vastaajan mukaan hänen tarkoituksensa oli arvostella Stubbin poliittista toimintaansa.

Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1989 syntyneen tamperelaisen miehen 35 päiväsakkoon ja mies velvoitettiin maksamaan virvoitusjuomasta tahriintuneen puvun pesulalasku.

Tuomiosta ehkä valitetaan

Kihlakunnansyyttäjä Mika Mäkinen on tuomioon tyytyväinen, vaikka päiväsakkojen määrä tippui 60:sta 35:een.

– Tärkeintä on linjanveto siitä, milloin ylitetään sallitun toiminnan raja. Kun puututaan koskemattomuuteen tällä tavalla kun tässä mentiin, niin raja ylittyi selvästi. Se antaa mielestäni oikeanlaisen signaalin teosta.  Sanallista arvostelua ei voi jatkaa puuttumalla toiseen tavalla joka Stubbin tapauksessa tapahtui.

Tuomitun asianajaja varatuomari Arjo Suonperä on eri mieltä.

– Tästä tulee kuva siitä, että ikään kuin sakkorangaistuksella tuetaan huonosti käyttäytyvää poliitikkoa tai politiikkaa. Sen takia on tässä ehkä syytä saattaa tämä seuraavan asteen tutkittavaksi. Ratkaisu tehdään viikon sisällä.