Hyppää sisältöön

Kai Ekholmin mielestä Suomi ei ole järjissään

Dekkari Tähtisilmä kertoo 90-luvun laman uhreista. Sellainen on eräs perhe, joka löytyi kuolleena Suomenlinnasta. Epäiltyä rikosta selvittää etsivätoimisto Kihara & Kalju, sillä poliisi Reinikka on sairastunut.

Aamun kirja 31.3.
Kirjaohjelman haastattelussa kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm.

Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm on kirjoittanut letkeän romaanin, jossa hän kritisoi erityisesti 90-luvun talousrikollisuutta.

– Luin yli 20 tuon vuosikymmenen huijareitten tarinaa. Jokaisella heistä oli tarve selittää, tilittää ja tehdä kirja itsestään. Kukaan ei katunut eikä pyytänyt anteeksi, vaan kaikki kuvasivat yksityiskohtaisesti, miten saivat hankittua omaisuutensa. Yhdessäkin tapauksessa veijarit kuskasivat rahoja Tampereen ja Helsingin osuuspankkien ja KOP:n välillä. Hikipäissään laskettiin kolmen miljoonan rahoja puolitoista tuntia, Ekholm sanoo.

Hänen mielestään 90-luvun matokuuri pani sellaiset ihmiset kärsimään, joiden ei tulisi kärsiä.

– Hätkähdin, kun satuin katsomaan itsemurhalukuja noilta ajoilta. Ne olivat kolminkertaiset nykyisiin verrattuina, Ekholm ihmettelee.

Romaanissa poliisi Reinikka näkee vanhan maailman miehenä nykymaailman valheellisuuden. Hänen mukaansa rikkaat ovat käyneet sotaa köyhiä vastaan vuosisatoja. Edelleen samat asiat ovat keskuudessamme.

Ekholmista tämä maa ei ole järjissään eikä tolallaan.

– Suomessa on rakenteellisia virheitä. Se ei ole pelkkä valuvika, vaan jotakin todella isompaa on päässyt tapahtumaan, Ekholm kritisoi.