1. yle.fi
  2. Uutiset

Italialaisen kylän asukkaista kolmasosa on yli satavuotiaita – nyt tutkitaan miksi

Acciarolissa asuu noin 300 yli satavuotiasta, joiden perimää ja elintapoja tutkitaan seuraavat puoli vuotta. Tutkimuksen johtajan kyläläisten tavat jo yllättivät.

Ulkomaat
Vanhuksia italialaisessa kylässä.
Italian huoltosuhde heikkenee, kun väki harmaantuu. Italian uusi hallitus aikoo laskea maan eläkeiän 62 vuoteen, mikä heikentää julkista taloutta. Muiden euromaiden halut laatia Italialle tukiohjelmia ovat vähissä, koska maan hallitus on EU-vastainen.Imago / AOP

Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus saattaa löytyä Välimeren rannalta Acciarolin pikkukylästä, uskovat tutkijat. Etelä-Italiassa sijaitsevassa kylässä asuu noin 300 yli satavuotiasta, ja alkamassa on tutkimus, jossa tämän ryhmän elintapoja ja perimää kartoitetaan kattavasti.

Yhdysvaltalais-italialaisen tutkimuksen johtaja, kardiologi Alan Maisel kertoo NPR-radioverkon (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että kylän asukkaista suunnilleen kolmasosa on täyttänyt sata vuotta.

– Emme ole täysin varmoja, mutta uskomme, että yli satavuotiaista noin 20 prosenttia on saavuttanut 110 vuoden iän, Maisel sanoi NPR:lle.

Hän kertoo vierailleensa Acciarolissa ja hämmästyneensä siitä, että monella kylän iäkkäistä asukkaista on ylipainoa ja useat tupakoivat.

– Yllätyin siitä, että en nähnyt ihmisiä lenkkeilemässä. En nähnyt ihmisiä liikkumassa aktiivisesti. En nähnyt heitä uimassa meressä.

Sardelleja ja rosmariinia

Sen sijaan Maisel kiinnitti huomiota siihen, että lähes joka aterian yhteydessä syötiin sardelleja ja ruoka oli tyypillisesti maustettu rosmariinilla.

Hän uskoo, että kyläläisten pitkäikäisyys johtuu hyvien geenien ja välimerellisen ruokavalion yhteisvaikutuksesta. Lisäksi kyläläiset kävelevät päivittäin pitkiäkin matkoja mäkisessä maastossa.

Seuraavien puolen vuoden aikana tutkijat keräävät Acciarolin yli satavuotiailta asukkailta erilaisia näytteitä ja selvittävät muun muassa heidän ruokailu- ja liikuntatottumuksiaan.

Maisel kertoi NPR:lle, että hänellä on seuraavalle vierailulleen myös henkilökohtainen tavoite: juoda lasillinen kylän kaikkein vanhimman asukkaan kanssa.

– Ja sitten otan samaa mitä hän.

Kalifornian yliopisto kertoo tutkimuksesta lisää verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Juttua korjattu 1.4. klo 8.30: Jutussa puhuttiin ensin harhaanjohtavasti anjoviksesta. Italiassa anjovis tarkoittaa kuitenkin sardelleista valmistettua säilykettä. Suomalainen anjovis on tehty kilohailista.

Lue seuraavaksi