1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nobel-kirjailija Imre Kertész kuollut

Unkarilaiskirjailija selvisi hengissä Auschwitzista ja kirjoitti kokemuksensa yleispäteviksi romaaneiksi.

Imre Kertész Kuva: Georgios Kefalas / EPA

Unkarilainen kirjailija Imre Kertész on kuollut. Kotonaan Budapestissa pitkäaikaiseen sairauteen menehtynyt Kertész oli 86-vuotias.

–  Hän oli 1900-luvun vaikutusvaltaisimpia unkarilaiskirjailijoita ei vain teostensa vuoksi, vaan myös ajatustensa ja maailmankatsomuksensa takia, sanoi hänen kustantamonsa johtaja Krisztián Nyáry ilmoittaessaan kuolinuutisen.

Kertész sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2002. Palkintoperusteissa raati sanoi Kertészin kertoneen natsien keskitysleireistä perimmäisen totuuden eli sen, miten alhaalle ihminen voi vaipua. 

Hänen teoksensa puolustavat haurasta yksilöä historian barbaarista mielivaltaa vastaan, ja niiden merkitykset ovat pätevät myös tänä päivänä, perusteissa sanottiin.

Kertész jäi henkiin, 600 000 muuta ei

Unkarinjuutalainen Kertész itse selvisi teini-ikäisenä Auschwitzin ja Buchenwaldin keskitysleireistä. Natsien ja heidän unkarilaisten tukijoiden arvioidaan vieneen toisen maailmansodan aikana 600 000 unkarinjuutalaisen hengen.

Sodan jälkeen Kertész työskenteli toimittajana ja kääntäjänä. Kirjojaan hänen oli pitkään vaikea saada Unkarissa julkaistua, sillä maan natsimenneisyydestä ei sosialistimaassa mielellään puhuttu. Esikoisteos, _Sorstalanság _eli Kohtalottomuus, ilmestyi vuonna 1975. 

Kertésziltä on suomennettu useita teoksia. Hänen pääteoksensa ovat romaanisarja _Kohtalottomuus, Kaddish syntymättömälle lapselle, Tappio _ja Lopetus.

Outi Hassin suomentama sarja alkaa Kohtalottomuuden päähenkilön, 15-vuotiaan pojan, joutumisesta keskitysleirille, ja Lopetus etsii vastausta siihen, miksi leiriltä päässyt mies tekee itsemurhan kymmenien vuosien päästä.

Yle Areenassa on kuultavissa Kirjakerho-ohjelma, jossa aiheena ovat Kertészin palkintopuhe ja esseetekstit. Suomentaja Outi Hassia haastattelee Juha Virkkunen. Ohjelma on vuodela 2003.

Korjattu: Tapettujen unkarinjuutalaisten määrässä virhe, po. 600 000.