Hyppää sisältöön

Paavo Väyrynen: presidenttipeliä

Keskustan varhaisen liikkeellelähdön vuoksi presidentinvaaleihin liittyvä julkinen keskustelu Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta on käynnistymässä jo tänä keväänä ja ensi kesänä. Kansalaispuolue osallistuu siihen aktiivisesti. Pyrimme senkin kautta varmistamaan, että Suomi pysyttäytyy Paasikiven linjalla, kirjoittaa europarlamentaarikko Paavo Väyrynen kolumnissaan Yle Rovaniemelle.

Paavo Väyrynen. Kuva: Yle

Suomen Keskustan puoluehallitus päättää tänään asettaa ehdokkaansa vuoden 2018 vaaleihin jo ensi kesän puoluekokouksessa.

On luonnollista, että puolueet asettavat omia ehdokkaitaan presidentinvaaleihin. Keskustan osalta ajoitus on kuitenkin aiheuttanut ihmettelyä.   

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ilmoittanut kertovansa omista suunnitelmistaan vasta ensi vuoden alussa. Yleensä ehdokkaat on asetettu vain muutamaa kuukautta ennen vaaleja. Ylimääräisillä puoluekokouksilla on tavoiteltu ehdokkaalle myönteistä julkisuutta.

Keskustassa varhaista ehdokkaan asettamista on perusteltu sillä, että samoin meneteltiin vuoden 1988 presidentinvaaleihin valmistauduttaessa. Tuolloin allekirjoittanut asetettiin ehdokkaaksi jo vuonna 1986 Lappeenrannassa pidetyssä sääntömääräisessä puoluekokouksessa.

Ehdokkaan asettamisesta päätettiin järjestökyselyn perusteella, jossa tiedusteltiin, olisiko ehdokas asetettava jo seuraavassa puoluekokouksessa. Kantaa kysyttiin myös siihen, kuka ehdokkaaksi olisi asetettava. 

Kun minut oli asetettu ehdokkaaksi, ilmoitin, että kampanja aloitetaan vasta seuraavan vuoden syksyllä, kun ”Kääriäisen torvi törähtää”. Se törähti elokuun lopulla 1987 Oulussa järjestetyssä suurtapahtumassa, jossa oli lähes 10 000 osanottajaa.

Puolueiden tulisi keskittyä nyt talous- ja Eurooppa-politiikan polttaviin ongelmiin sen sijaan, että ryhdytään horjuttamaan maan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käynnistämällä ennenaikaisia presidenttikampanjoita.

Presidentti Sauli Niinistön asema on hankala. Hänen tulee voida keskittyä ulkopolitiikan johtamiseen. Presidentti voi osallistua vaaleihin liittyvään julkiseen keskusteluun vasta siinä vaiheessa, kun hän käynnistää oman kampanjansa.

Ilmoitin jo Savon Sanomien 20. tammikuuta julkaisemassa haastattelussa, että kannatan Sauli Niinistön uudelleenvalintaa tasavallan presidentiksi luottaen siihen, että hän pitää Suomen Paasikiven linjalla ja turvaa Suomen aseman sotilaallisesti liittoutumattomana, puolueettomana maana.

Kansalaispuolueen toimintaan liittyneiden piiristä on tullut esityksiä, että puolueen tulisi asettaa oma presidenttiehdokas. Olen tähän vastahakoinen.

Kansalaispuolueen tavoitteet liittyvät ensi sijassa eduskunnan ja valtioneuvoston toimintaan. Kiireellisin tehtävämme on Suomen irrottaminen euroalueesta ja maamme talouspoliittisen peruslinjan muuttaminen. Muut keskeiset tavoitteemme liittyvät maahanmuuttoon ja aluepolitiikkaan.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Ylimmän johdon osalta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on ollut hyvissä käsissä. Ongelmat ovat olleet valtioneuvoston ja eduskunnan puolella.

Kokoomus pyrkii puheenjohtajansa Alexander Stubbin johdolla suistamaan Suomen Paasikiven linjalta. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho kannattavat Suomen Nato-jäsenyyttä, vaikka sanovat puolueen olevan toisella kannalla. Keskustan ulko- ja turvallisuuspolitiikan linja on valitettavasti käynyt epäselväksi.   

Näistä syistä Kansalaispuolue keskittyy vaikuttamaan eduskunnan ja valtioneuvoston toimintaan. Avainasemassa ovat seuraavat eduskuntavaalit, toivottavasti ennenaikaiset.

Keskustan varhaisen liikkeellelähdön vuoksi presidentinvaaleihin liittyvä julkinen keskustelu Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta on käynnistymässä jo tänä keväänä ja ensi kesänä. Kansalaispuolue osallistuu siihen aktiivisesti. Pyrimme senkin kautta varmistamaan, että Suomi pysyttäytyy Paasikiven linjalla.

_Paavo Väyrynen _