1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tähtiartistit jäänevät pois Jutajaisista kavalluksen vuoksi

Lapin Nuorison liitossa paljastunut kavallustapaus vaikeuttaa folklore-festivaali Jutajaisten järjestämistä, mutta festivaali on kuitenkin tarkoitus järjestää ensi kesänä. Rovaniemellä järjestetään useita festivaaleja, joten kilpailu esiintyjistä on kova.

Kuva: Jutajaiset

Suomen Nuorisoseurojen pääsihteerin Antti Kalliomaan mukaan Jutajaiset (siirryt toiseen palveluun) pyritään järjestämään kavalluksen aiheuttamista ongelmista huolimatta.

– Kyllä meillä on tarkoitus, että Jutajaiset saadaan järjestettyä. Se meillä on yhteinen tavoite sekä Lapin Nuorison liitolla että Suomen Nuorisoseuralla, Kalliomaa sanoo.

Kavallusepäily kuitenkin syö niukkoja resursseja, ja se näkyy luultavasti matalampana esiintyjäprofiilina.  

– Se voi olla, että suurista nimiartisteista tingitään ja korostetaan meidän kulttuurista nuorisotyötä, nuorisoseurojen esiintyviä ryhmiä ja folklorea. Että ehkä paluuta juurille voi tässä tulla, Kalliomaa arvelee.

– Rovaniemellä on varsin iso kilpailu festivaalien kesken, ja meillä valitettavasti tämän tapauksen selvittely vie henkilöstöresursseja ja keskittymistä. Emme halua ottaa sellaista taloudellista riskiä, että lähdettäisiin kilpailemaan isoista esiintyjänimistä. 

Kalliomaa ei kerro tarkemmin, joudutaanko jo sovittuja keikkoja perumaan.

Ensi viikolla tarkempaa tietoa

Lapin Nuorison liitolla ja Rovaniemen kaupungin edustajilla on tapaaminen ensi viikolla, ja tarkempia päätöksiä Jutajaisten kohtalosta tehdään luultavasti ensi viikon loppupuolella.

– Nyt kun ei vielä tiedetä tämän kavalluksen koko laajuutta ja mitä vahinkoja on syntynyt, halutaan varmistaa, että talous riittää onnistuneen tapahtuman järjestämiseen. Osa avustuksista on saatu ja osa on vielä päätöksentekovaiheessa esimerkiksi ministeriössä, Kalliomaa avaa tilannetta.

– Haluamme nyt käydä rahoittajien kanssa rauhassa keskustelua siitä, että heillä on edelleen luottamus siihen, että me pystymme tällaisen tapahtuman järjestämään. 

Vyyhti alkoi Kalliomaan mukaan purkautua ennen pääsiäistä, tilinpäätöksen laatimisen yhteydessä. Liiton työntekijä on tunnustanut kavalluksen, mutta sen laajuutta tai kestoa ei vielä tiedetä.

Kavalluksen laajuutta ja kestoa sekä vaikutusta muihin Suomen Nuorisoseurojen alaisiin piirijärjestöihin tutkitaan. Liitto tiedottaa asiasta enemmän, kun vahingon vakavuus on selvinnyt.