Tampereen kaupunki mukaan talkoisiin – puistoihin viedään 100 linnunpönttöä

Pönttöjen asennus eri puolille kaupunkia alkaa viikonloppuna.

luonto
Rakennustarvikkeet siistissä ojennuksessa.
Rakennustarvikkeet siistissä ojennuksessa.Jenny Huttunen / Yle

Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys aikovat viedän Tampereen puistoihin kevään aikana 100 linnunpönttöä. Tiedotteen mukaan linnunpönttöjen asennukset ovat alkamassa lauantaina.

Pönttötempaus kuuluu Tampereella Vihervuoden 2016 hankkeisiin ja sillä ollaan mukana myös valtakunnallisessa Miljoona linnunpönttöä -kampanjassa.

Pönttöjä viedään Näsinpuistoon, Hatanpään Arboretumiin, Pyynikille Atlaspuistoon, Tahmelaan Lorisevanpuistoon, Raholaan Piikahakaan, Kaukajärvelle Haiharanpuistoon, Härmälään Härmälän rantapuistoon, Hervantaan Ahvenisjärven puistoon, Vuoreksen Keskuspuistoon ja Vehmaisiin Kaukajärven kartanopuistoon.

Pönttöjä ei ihan lähekkäin

PiLYn lintuharrastajat huolehtivat pönttöjen asennuksista ja huollosta. Puistoihin vietävät pöntöt ovat pikkulinnunpönttöjä ja sopivat lähinnä tiaisten ja kirjosieppojen pesintätarpeisiin. Ympäristösuunnittelija Lasse Kosonen opastaa, että linnunpönttöjä ei kannata asentaa ihan vieri viereen, vaan väliä olisi hyvä olla 10–20 metriä.

– Pöntön voi asentaa puuhun noin silmien korkeudelle, niin se on helppo puhdistaa. Olisi hyvä katsoa, ettei pöntön lähellä ole louhikkoa, lammikkoa tai vilkasta tietä, jotta poikaset pääsevät pöntöstä turvallisesti maailmalle.

Lasse Kososen mukaan tiaiset voivat kuitenkin pesiä lähekkäinkin.

– Tiaiset aloittavat pesintänsä huhtikuussa, mutta pönttöjä ehtii asentaa kesällä ja syksylläkin, niin ne ovat seuraavana keväänä valmiina. Ja jotkut linnut pesivät kaksikin kertaa kesässä.

Kosonen neuvoo, että koska linnut voivat vierastaa ihan uuden karheata pönttöä, sitä voi sutata vaikka savella.

– Pönttö ei kestä ikuisuuksia, vaan se tulisi vaihtaa uuteen muutaman vuoden kuluttua. Pönttö on puhdistettava pesimäkauden jälkeen vanhoista pesäaineksista lintukirppujen leviämisen estämiseksi.