Joukkue nousi pimennosta pääsarjaan – "Vuosi sitten kukaan ei tiennyt meistä mitään"

Sarjanousija Kouvottaret pelaa parhaillaan naisten koripallon 1. divisioonan loppuotteluita. Kouvolalaiset ovat varmistaneet nousun Korisliigaan, minkä eteen tehdään tällä hetkellä töitä toimiston puolella. Joukkueen tähtipelaaja ei ole vielä päättänyt ensi kauden seuraansa.

urheilu
Reetta Piipari
Kimmo Metsälä

Kouvolalainen Kouvottaret nousi täksi kaudeksi naisten koripallon 1. divisioonaan varasijalta. Kouvottaret ylsi sarjassa pudotuspeleihin, joissa se nousi sensaatiomaiseen välierävoittoon viime viikonloppuna.

Kouvottaret hävisi välieräsarjan kaksi ensimmäistä ottelua helsinkiläiselle Helmi Capitalsille. Kouvottaret voitti kuitenkin kolme seuraavaa peliä, lunasti loppuottelupaikan ja samalla sarjanousun Naisten Korisliigaan.

– Todella hieno suoritus. En usko, että kukaan vielä syksyllä olisi tähän uskonut, kun Kouvottaret nousi niin sanotusti kabinetin kautta. Ensimmäinen tavoite oli vakiinnuttaa paikka divarissa ja katsoa sitten mihin rahkeet riittävät. Nyt ne riittivät nousuun asti, sanoo Kouvottarien veteraanipelaaja Reetta Piipari.

36-vuotias Piipari liittyi Kouvottariin alkukaudesta. Edellinen kausi Kotkan Peli-Karhuissa meni pilalle loukkaantumisen vuoksi.

Kouvottaret vai Peli-Karhut?

Piipari on pelannut pitkän uransa aikana monessa seurassa. Kymenlaaksossa hänet muistetaan parhaiten PeKan tähtipelaajana. Piipari edusti kotkalaisten edustusjoukkuetta kolmeen otteeseen, ensimmäisen kerran jo 90-luvulla. Tällä kaudella hän halusi pelata naapurikaupungissa.

– Kouvottaret tarjosi erittäin hyvää mahdollisuutta tulla takaisin pitkän loukkaantumisen jälkeen, Piipari toteaa.

Ensi kaudella Naisten Korisliigassa on luvassa paikalliskamppailu Kouvottarien ja PeKan välillä. Piiparin sopimus päättyy tähän kauteen. Liigapelit houkuttelevat silti edelleen kokenutta pelaajaa ja pelipaikka olisi varmasti tarjolla Kymenlaakson molemmissa päissä.

– Aina ne houkuttaa, mutta tässä iässä on mentävä vuosi kerrallaan ja pitää katsoa, miltä kroppa tuntuu kauden jälkeen. Kyllä ura varmaankin jollakin tasolla jatkuu. Katsotaan sitä sitten kesällä, kun on huilattu ja mietitty hetken kauden jälkeen.

– KTP-Kouvot on aina vetänyt hyvin yleisöä miehissä, ne ovat huipputapahtumia. Hienoa, että saadaan sellainen myös naisten puolelle.

Piiparilla on plakkarissaan yli sata maaottelua. Suomi-paitaan hänellä ei kuitenkaan ole enää hinkua.

– Eiköhän ne pelit jätetä nuoremmille. Siellä on hyviä lupaavia nuoria, annetaan heidän taistella siellä.

Kymppitonnit hakuun

Kouvottaret operoi tällä kaudella noin 30 000 euron budjetilla, kertoo joukkueenjohtaja Marko Frimodig. Hänen mukaansa budjetti on pääsarjaa varten vähintäänkin kaksinkertaistettava.

– Kaikki kustannukset nousevat. Pelimatkojen määrä kasvaa, niistä tulee pidempiä ja sarjamaksut nousevat, Frimodig toteaa.

Päätöstä sarjanoususta ei ole seurassa vielä tehty, vaikka pääsarjapaikka on jo pelillisesti saavutettu.

– Sen eteen tehdään tällä hetkellä töitä. Täytyy varmistaa ensin esimerkiksi kotimaisen pelaajarungon jatkaminen seurassa.

Frimodigin mukaan Kouvottaret ei halua rakentaa Korisliigaan ostojoukkuetta. Amerikkalaispelaajan hankintaa on kuitenkin harkittava, jos nousu toteutuu.

Kouvottaret haluaa ehdottomasti pitää joukkueessa myös Reetta Piiparin. Frimodig pitää Piiparia tärkeänä palasena joukkuetta, mutta korostaa, että nykyjoukkue on täynnä liigakelpoisia pelaajia.

– Koko kotimainen runko kestää vertailun liigajoukkueisiin. Saimme täksi kaudeksi kouvolalaislähtöisiä paluumuuttajia, muutamia lupaavia nuoria pelaajia ja vahvistuksia vielä Lahdesta, Orimattilasta ja Helsingistä.

Tilausta naisurheilulle

Myös Frimodig pitää ensi kauden mahdollisia paikalliskamppailuja erinomaisena asiana naiskoripallon näkyvyydelle. Kaakkoissuomalaista kolmiota täydentää Kotkan ja Kouvolan joukkueiden lisäksi Lappeenrannan Catz.

Yleisö on löytänyt mukavasti Kouvottarien peleihin jo tällä kaudella. Välieräsarjan kotiotteluissa on laskettu yli 400 katsojan yleisömääriä.

– Vuosi sitten kukaan ei tiennyt meistä mitään. Kouvolassa tuntuisi olevan sosiaalista tilausta naisurheilulle, Frimodig sanoo.

Kouvottaret pelaa kauden päätteeksi vielä 1. divisioonan voitosta. Finaalissa vastassa on kauden kaikki ottelunsa voittanut Helmi Basket. Helmi voitti ensimmäisen ottelun torstaina Helsingissä lukemin 80-77.

Joukkueet kohtaavat seuraavaksi Kouvolassa sunnuntaina. Sarjan voittoon tarvitaan kolme voittoa. Sekä Helmi Basket että Kouvottaret ovat jo varmistaneet nousun Naisten Korisliigaan.

– Tässä pelataan maineesta ja kunniasta. Vähän erikoinen systeemi se on, että pelataan vielä mahdollisesti viisi ottelua, vaikka otteluilla ei ole merkitystä, tuumaa Reetta Piipari.