Kuullaanko lasta riittävästi? Lastensuojelun avunpyyntö synnytti videon työn tueksi

Lastensuojelu ei ole lasten kylmää uudelleensijoittamista vaan tarkoitus on ennaltaehkäistä ongelmia yhdessä perheen kanssa. Nyt työntekijät voivat harjoitella erilaisia tilanteita videon avulla, jonka tarkoitus on parantaa myös lastensuojelun julkisuuskuvaa.

Kotimaa
Lapsi istuu kivellä nalle sylissä.
Pasi Takkunen / Yle

Kainuulaiset lastensuojelutyön tekijät pyysivät työnantajalta apua, jotta vuorovaikutustaidot saataisiin paremmalle tolalle. He halusivat koulutusta, jotta osaisivat kuunnella ja ottaa huomioon enemmän lapsen äänen huoltajien ja vanhempien kuuntelun rinnalla.

Lastensuojelun sosiaalityöntekijä Anne Seppänen Kainuun sote -kuntayhtymästä pohtii jälkikäteen, että koulutus jalostui pidemmälle kuin mitä toivottiin.

– Meidät nähdään julkisuudessa vallankäyttäjinä, jotka tulevat ja uudelleensijoittavat nopeasti lapset, eikä heitä sen jälkeen saa takaisin. Näitä vihjailuja saamme kuulla varsinkin riitaisten huostaanottotapausten yhteydessä. Video antaa eväitä myös tällaisten tilanteiden varalle.

YouTubessa julkaistussa videossa (siirryt toiseen palveluun) lastensuojelutyöntekijät paitsi avaavat omaa työtään myös harjoittelevat erilaisia tilanteita, joihin työssä voi joutua.

– Koulutuksessa tuotiin hyvin esiin se, että persoona pitää laittaa peliin. Kaikkea ei tarvitse hyväksyä, vaan vastaantulevia asioita voi myöskin kyseenalaistaa.

Mitä lastensuojelussa sitten oikein tehdään?

Anne Seppänen toteaa, että koulutuksessa saatiin myös eväitä siihen, miten vaikeitakin asioita voi työyhteisössä käsitellä.

– Filmillä on ihmisiä, jotka ovat tehneet lastensuojelutyötä 30 vuotta ja ihmisiä, joiden ura on vasta aluillaan. Mukana on sosiaalityöntekijöiden lisäksi perheohjaajia. Työtä tehdään nyt enemmän verkostomaisesti, ja tämä antoi eväitä yhteistyön kehittämiseen.

Kaikkea ei tarvitse hyväksyä, vaan vastaantulevia asioita voi myöskin kyseenalaistaa.

Anne Seppänen

Yhteistyö ei Seppäsen mukaan rajoitu työpaikan seinien sisäpuolelle.

– Perhe on vahvasti mukana yhteistyössä. Työn painopiste on perheiden ennaltaehkäisevässä tukemisessa.

Vaikka koulutus ja video keskittyvät lastensuojelutyötä tekevien kokemuksiin, se voi olla avain julkisuuskuvankin parantamiseen.

– Se toivottavasti auttaa meitä tarttumaan työssämme enemmän oikeisiin asioihin vaikeissakin tapauksissa, mitä kautta julkisuuskuvakin työstämme voisi parantua.