Oikeus määräsi Etelä-Afrikan presidentin maksamaan luksusremonttinsa valtiolle

Korkein oikeus katsoi, että Zuma rikkoi perustuslakia, kun ei sovinnolla palauttanut korruption vastaisten viranomaisten vaatimia varoja.

Presidentti Jacob Zuma parlamentin kyselytunnilla maalikuun puolivälissä. Kuva: Sumaya Hisham / EPA

Etelä-Afrikan perustuslakituomioistuin on yksimielisesti määrännyt presidentti Jacob Zuman palauttamaan henkilökohtaisesti valtiolle varoja, joita käytettiin hänen maaseutuasuntonsa kohentamiseen. Toissa vuonna tehty yli 20 miljoonan  euron remontti sisälsi muun muassa uima-altaan ja amfiteatterin.

Oikeuden mukaan Zuma jätti noudattamatta, puolustamatta ja kunnioittamatta perustuslakia, kun hän ei noudattanut korruption vastaisten viranomaisten kehotusta palauttaa osa remonttirahoista. Zuma piti takaisinmaksukehotusta pelkkänä suosituksena eikä noudattanut sitä.

Helmikuussa alkaneen oikeusistunnon alla Zuma sanoi olevansa sittenkin valmis palauttamaan osa remonttirahoista. Talouden vapaustaistelijat ja Demokaattinen liitto -oppositiopuolueet eivät kuitenkaan suostuneet luopumaan kanteesta.

"Daavid voitti korruption Goljatin"

Perustuslakituomioistuin antoi Zumalle 105 päivää aikaa maksaa ne remonttikulut, jotka eivät liity asunnon turvallisuuden parantamiseen. Uima-allasta sellaiseksi ei hyväksytty, vaikka Zuman teettämä raportti selitti sitä paloturvallisuussyillä.

Korkeimman oikeuden puheenjohtaja Mogoeng Mogoeng on nimittänyt kiistaa Daavidin taisteluksi korruption Goljatia vastaan. Mogoengin mukaan tuomio on vakava opetus Etelä-Afrikan nuorelle demokratialle.

Skandaali ei ole Zuman ensimmäinen. Opposition mielestä hänen olisi korkea aika erota virastaan ja joutua vastaamaan rikoksista valtakunnanoikeuteen. Niin tuskin käy, sillä hänen puolueellaan Afrikan kansalliskongressilla on enemmistö parlamentissa. Zumalla on vielä kolme vuotta jäljellä toisesta presidenttikaudestaan.