Ylivertainen peliäly ja kylmänviileä kaukoheitto - Pistooli-Pete viimeistä kertaa pantterijahdissa

Kataja Basketin pitkäaikainen takamies Petri Virtanen lopettaa uransa huipulle. Ainainen hopeaputki päättyi viime keväänä Korisliigan voittoon. Tänä keväänä Pistooli-Pete hamuaa uudelleen pantteripatsasta.

urheilu
Petri Virtanen.
Petri Virtanen pelasi Katajan riveissä lähes 490 SM-sarjaottelua.Anu Rummukainen / Yle

Petri Virtanen on 35-vuotias. Ura koripallopelaajana alkaa olla ehtoopuolella. Kroppa on kovilla ja pientä vaivaa on jatkuvasti. Täydellisiä harjoituksia ja pelejä ei ole ollut tällä kaudella. Tai niin ainakin vaatimaton mies itse sanoo.

16 korisliigavuoteen mahtuu lukuisia hyppyjä, kiihdytyksiä ja alastuloja parketilla. Ne ottavat niveliin, polvet ja nilkat kuluvat hiljalleen.

– Haluan hypätä nyt pois, kun aamulla sängystä nouseminen ei vielä satu.

Tämä kausi jää Virtasen viimeiseksi. Ajatus uran lopettamisesta kypsyi kauden aikana, on aika antaa viestikapula nuoremmille.

Kataja Basket.
Petri Virtanen leikkasi itselleen palkinnon, kun Kataja voitti Korisliigan viime kaudella.Tapio Laakkonen / Yle

Keski-Suomesta Pohjois-Karjalaan

Virtanen aloitti koripallon pelaamisen Keski-Suomessa Säynätsalon Riennon riveissä. Yksi hänen hienoimmista muistoistaan on B-junioreiden SM-pronssi.

Riennosta Pistooli-Pete siirtyi BC Jyväskylään. Sieltä matka jatkui Viron kautta Ruotsiin. Länsinaapurista Virtanen tuli pelaamaan Tarmoon ja heti seuraavalla kaudella hän siirtyi Joensuun Katajaan. Pitkä ura Katajassa katkesi vain yhdeksi kaudeksi, kun Virtanen kävi pelaamassa Lappeenrannan riveissä.

Joensuussa Pistooli-Pete sai kaulaansa viisi kertaa Korisliigan hopeamitalin. Kaupungilla jopa irvailtiin, että Virtanen ei taaskaan saanut kultaa. Viimeinkin kaudella 2014–2015 Kataja toi pantteripatsaan Joensuuhun.

– Se oli herkkua, kun niin usein tulimme hopeat kaulassa kotiin.

Joensuun Katajan kultamitalijoukkue 2015.
Kataja Basket voitti Korisliigan kaudella 2014-2015.Tapio Laakkonen / Yle

Lapsuuden haave

Uran varrelle mahtuu 130 maajoukkueottelua. Sinivalkoinen ura loppui vuonna 2011 EM-kisoihin, joissa Suomi sijoittui yhdeksänneksi.

– Se oli kruunu maajoukkueuralle.

Virtasen meriittilista on pitkä. Hänet on esimerkiksi palkittu kaksi kertaa Korisliigan vuoden pelaajana ja valittu Eurocupin tähdistöotteluun.

Pistooli-Peteä kuvaillaan ketteräksi ja nopeaksi. Hänen peliälyään jopa ylistetään. Kolmen pisteen heitot ovat miehen pelin suola.

– Kun pikkupoikana heitteli pihalla palloa ja taisteli mielikuvitusvastustajaa vastaan, heitti viimehetkellä kolmen pisteen heiton, tunne oli hieno. Kun aikuisena pääsee edes yrittämään sellaista, on se lapsuuden unelman käymistä toteen.

Petri Virtanen, Vesa Mäkäläinen, Shawn Huff ja Teemu Rannikko
Petri Virtanen, Vesa Mäkäläinen, Shawn Huff ja Teemu Rannikko penkillä vuonna 2011.Ville Vuorinen

Tulevaisuus Joensuussa

Koripallon vuoksi Virtanen ei ole joutunut itse joutunut tekemään uhrauksia, mutta hänen perheensä on. Luokanopettajavaimo on joutunut tinkimään omista töistään ja muuttanut miehen mukana paikkakunnalta toiselta.

– Kunnioitan ja arvostan häntä hyvin paljon.

Virtanen on vielä salamyhkäinen tulevasta työstään. Tulevaisuuteen kuuluu varmasti 20-vuotiaiden maajoukkueen valmentaminen. Mies ei lähde myöskään Katajasta. Se, millä tavalla Pistooli-Pete seurassa vaikuttaa, jää nähtäväksi.

Se on varmaa, että Katajan mies jää Joensuuhun.