1. yle.fi
  2. Uutiset

Katso, miten Donald Trump välttelee aborttia koskevaa linjanvetoa

Republikaanisen puolueen presidenttiehdokas Donald Trump on kuuluisa siitä, että heittelee möläytyksiä, joita joutuu sitten myöhemmin perumaan. Lähes yhtä kuuluisa hän on myös siitä, ettei hän selkeästi kerro, miten aikoo hoitaa asioita, mikäli tulee valituksi presidentiksi.

Ulkomaat
Donald Trump MSNBC:n haastattelussa
Donald Trumpin aborttikannoista nousi kohu keskiviikkoisen MSNBC-yhtiön haastattelun jälkeen.

Donald Trumpin poleemista puhetyyliä on analysoitu (siirryt toiseen palveluun), ja todettu hänen rakastavan suureellisia lupauksia ja uhoamista. Toisaalta vastapuolta hän haukkuu estoitta, jopa niin, että jälkikäteen Trump joutuu toistuvasti selittelemään kommenttejaan.

Eilen Trump totesi MSNBC-kanavan haastattelussa, että abortin hankkivia naisia pitäisi rangaista, jos Yhdysvallat päätyisi kieltämään abortit. Juontaja Chris Matthews tivasi asiaa parisen minuuttia, mutta Trump ei suostunut täsmentämään.

Muutaman tunnin päästä – kun asiasta oli noussut kohu – Trumpin esikunta julkaisi tiedotteen, jossa aborttikysymys haluttiin palauttaa osavaltioiden päätettäväksi. Trump väitti tarkoittaneensa, että naisten sijaan rangaistus pitäisi kohdistaa abortin suorittavaan lääkäriin.

Naiset ovat Trumpin heikko kohta

Donald Trump valmistautuu ensi tiistain esivaaliin Wisconsinissa. Jos hän voittaa, hänen presidenttiehdokkuutensa näyttää varmalta.

Republikaanisessa puolueessa ollaan huolestuneita erityisesti siitä, miten naiset ja nuoret äänestäjät suhtautuvat Trumpiin.

– Ehdokas, joka ei kykene puhumaan naisille, ei voi voittaa, sanoi New Hampshiren puoluejohtaja Jennifer Horn uutistoimisto AP:lle.

Republikaanien presidenttiehdokkuudesta kamppaileva Texasin senaattori Ted Cruz tietää Trumpin huonon vetovoiman naisäänestäjien joukossa. Hän kampanjoi keskiviikkona Wisconsinissa vaimonsa, kahden tyttärensä ja perheen lastenhoitajan kanssa, "naisten kunniaksi", kuten hän muotoili. Cruz myös tarttui heti Trumpin aborttikantaan, vaikka on itse jyrkästi aborttia vastaan:

– Tietenkään meidän ei pitäisi puhua naisten rankaisemisesta. Meidän pitäisi vahvistaa heidän arvokkuuttaan ja heidän uskomattoman arvokasta kykyään luoda elämää maailmaan.

Edellisissä presidentinvaaleissa 2012 rekisteröityneistä äänestäjistä oli naisia 53 prosenttia. Barack Obama (siirryt toiseen palveluun) keräsi 56 prosenttia naisten äänistä, republikaanien ehdokas Mitt Romney 44 prosenttia.

Trump pärjää vielä Romneyakin huonommin: Wisconsinissa tehdyn mielipidetiedustelun (siirryt toiseen palveluun) mukaan naisista 39 prosenttia kannattaa Cruzia ja vain 24 prosenttia Trumpia.

Lue seuraavaksi