Yrityspomo selittää kohukommenttia – maaseudulla ei tuijoteta ensimmäisenä työehtosopimusta

Oululainen hallitusammattilainen Pertti Huuskonen aiheutti hienoisen kommenttikohun sosiaalisessa mediassa. Hän totesi keskiviikkona Helsingin Sanomissa, että Oulaisista on saatavissa hyviä ihmisiä, jotka lukevat Maaseudun tulevaisuutta eivätkä rakennusalan työehtosopimusta.

Teollisuusneuvos Pertti Huuskosta esitetään Oulu ICT:n uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi

Kempeleessä pääkonttoriaan pitävä rakennusliike Lehto Group julkisti toissapäivänä pörssilistaussuunnitelmansa.

Yhtiöllä on tuotantolaitoksia Humppilassa ja Merijärvellä, Oulaisissa on tehdas ja sinne tulee myös uusi teollisuuslaitos.

Eikä ensimmäisenä tuijoteta kelloa taikka tosiaankaan työehtosopimusta.

Pertti Huuskonen

Lehto Groupin hallituksen puheenjohtaja Pertti Huuskonen sanoi keskiviikkona Helsingin Sanomien haastattelussa, että Oulaisista on saatavissa hyviä ihmisiä, jotka lukevat Maaseudun tulevaisuutta. Kommentti nostatti keskusteluryöpyn sosiaalisessa mediassa.

Huuskosen mukaan hänen lausumansa tarkoittaa sitä, että maaseutuyhteisössä on opittu  vastuunkantoon ja sisäänrakennettuun yrittäjyyteen.

– Siellä tehdään töitä silloin, kun on sellainen sää, sellainen hetki, eikä ensimmäisenä tuijoteta kelloa taikka tosiaankaan työehtosopimusta, Pertti Huuskonen sanoo ja lisää, että maaseutuhenkisistä paikoista löytää tänä päivänä erittäin osaavia ja sitoutuneita ihmisiä.

Kahvitauon etusija kertoo väärästä asenteesta

Pertti Huuskonen tarkentaa, että työehtosopimuksia pitää kunnioittaa ja noudattaa.

– Ydin on siinä, että ihmisillä on ylpeyttä tekemisestään. Kun homma tulee hoidettua kunnolla, niin se on molemminpuolinen etu. Silloin firmat kasvavat, työllisyys kehittyy ja tulee uusia työtilaisuuksia.

Huuskonen huomauttaa, että jos työntekijä ensimmäisenä miettii kahvitauon paikkaa työtehtävän ollessa kesken, niin asenne on tuolloin väärä.

– Sellaista asennetta on Suomessa kaikkein eniten suurissa kaupungeissa, kuten Helsingin seudulla. 

Kun homma tulee hoidettua kunnolla, niin se on molemminpuolinen etu.

Pertti Huuskonen

Rakennusalalla tämä on johtanut siihen, että pääkaupungin alueella rakennusalalla on töissä hyvin paljon virolaisia ihmisiä, joilla on Huuskosen mielestä asenne kunnossa.

– Kun me teetämme töitä Viron sijasta Suomessa, pääkaupunkiseudun ulkopuolella, niin tuomme työtä Suomeen emmekä vie sitä pois, Pertti Huuskonen perustelee Lehto Groupin sijoittumista Oulaisten seudulle.

Toimitusjohtajasta pätkätöihin

Pertti Huuskonen muistetaan Oulussa ennen kaikkea Technopolis Oyj:n toimitusjohtajana. Ura teknologian parissa alkoi Kansankadun Valion entiseltä tehtaalta, jonne perustettiin Pohjoismaiden ensimmäinen teknologiakylän eli Oulun teknologiakylä vuonna 1982.

Huuskonen aloitti siellä yrittäjänä ja vuonna 1985 häntä pyydettiin toimitusjohtajaksi.

– Olin kaksi elinkautista, Suomessahan elinkautinen on 12 vuotta, Technopoliksen toimitusjohtajana ja sen jälkeen olin neljä vuotta yhtiön hallituksen puheenjohtaja, josta suurimman osan ajasta toimin kokoaikaisena.

Viisi vuotta olen nyt ollut niin sanotusti pätkätöissä.

Pertti Huuskonen

Muutama vuosi sitten Huuskosen tehtävät vaihtuivat. Hän on nyt mukana neljän yhtiön hallituksessa. Lehto Groupin lisäksi Oulunsalossa toimivassa Suomen Hoivatilat Oy:ssä, jonka pörssinoteeraus alkoi torstaina. Lisäksi hän toimii Kaleva Oy:ssä ja virolaisyhtiö Pro Capital Groupissa, joka on noteerattu Tallinnan pörssissä.

– Viisi vuotta olen nyt ollut niin sanotusti pätkätöissä eli erilaisten hallituksien tehtävissä.

Huuskonen työskentelee lisäksi Oulun yliopiston taloustieteiden tiedekunnassa (Oulu Business School) opettajana ja tutkijana.  Hän innostuu valottamaan hieman toistaiseksi alkuvaiheessa olevaa tutkimusta, jolla pyritään kartoitamaan Pohjois-Suomen tulevaa osaamispohjaista menestystä.

– Koetamme selvittää, mitä pitäisi tehdä, että syntyisi uusi Oulun ihme. Se on vasta alkumetreillä.