Mopojen rassaustaidot ovat yhä harvempien käsissä

Mopoja on nykyään enemmän kuin koskaan, mutta mopojen omistajat korjaavat ja työstävät menopelejään vähemmän kuin koskaan.

Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Oulun ammattikorkeakoulun erikoisasiantuntija Arto Lehtonen tietää lähes kahdenkymmenen kahden vuoden kokemuksella, että koneiden pariin opiskelemaan tulevat oppilaat eivät ole enää niin kokeneita ruuvin vääntäjiä kuin aiemmin.

Lehtonen arvelee, että syitä tähän ovat muun muassa skootterit ja sähkömopot, joiden tekniikka ei ole välttämättä yhtä helposti hallittavissa kuin vanhoissa mopoissa. Mopot myös kestävät pitkään, eikä niitä joudu korjaamaan niin paljon kuin ennen. Myös kiinnostus moottoreihin voi olla vähäisempää.

Vaikka vääntää sitä yhtä pulttia, niin siinä ymmärtää erilailla asioita.

Arto Lehtonen

– Ikävä kyllä, se mopojen rassaustaito alkaa hävitä. Jos tekniikan alalle suuntautuu, niin on aina positiivista, että on joutunut tekemään jotain mopojen tai edes pyörien kanssa, tai minkä hyvänsä. Kädentaitoja tarvitaan, vaikka vääntää sitä yhtä pulttia, niin siinä ymmärtää erilailla asioita. Tekninen ajattelumalli lähtee kehittymään.

Teknisen ajattelun ja korjaustaitojen haihtumisen myötä ammattikorkeakoululla on jouduttu miettimään kuinka teknisiä kädentaitoja opetetaan tuleville insinööreille. Jopa työharjoittelupaikkojen saaminen voi olla tästä syystä vaikeampaa.

– Siellä vaaditaan jo valmiimpia työntekijöitä. Työtilanne on se, että pitäisi olla jo lähes ammattilainen sinne mennessä. Eli kyllä nämä meidän nuoret ja tulevaisuuden toivot tarvitsee tällaisia hyviä työpaikkoja ja sen takia sitä mopon ruuvaamista myös.