Näin hallitus yrittää nopeuttaa turvapaikkakäsittelyä: Valitusajat lyhenevät, oikeusavustaja puhutteluun vain erityissyistä

Hallituksen lakiesityksen mukaan turvapaikanhakijat saisivat jatkossa ottaa turvapaikkapuhutteluun mukaan oikeusavustajan vain, jos se on tarpeen erityisen painavista syistä.

Kotimaa
Vuoksenhovi, vastaanottokeskus, turvapaikanhakija, turvapaikanhakijoita saapuu
Tommi Parkkinen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Turvapaikanhakijoiden valitusten tuomioistuinkäsittelyyn on tulossa muutoksia ehkä jo tänä keväänä. Hallituksen tänään torstaina hyväksymällä lakiesityksellä pyritään nopeuttamaan valitusten käsittelyä.

Tuomioistuinkäsittelyä halutaan nopeuttaa esimerkiksi lyhentämällä valitusaikoja ja tiukentamalla valitusluvan saantia. Myös turvapaikanhakijoiden oikeusavun saantiin tulee tiukennuksia.

Alla oikeusministeriön tiedotteesta (siirryt toiseen palveluun) poimitut lakiesityksen pääkohdat:

  • Tällä hetkellä Maahanmuuttoviraston päätöksestä voi valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen 30 päivän kuluessa. Hallinto-oikeuden ratkaisusta voi puolestaan valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen 30 päivän kuluessa. Jatkossa valitusajat lyhenisivät 21 ja 14 päivään.
  • Kansainvälistä suojelua koskevat valitukset olisi jatkossa käsiteltävä pääsääntöisesti kiireellisinä ja pienemmillä tuomarikokoonpanoilla.
  • Valitusluvan saaminen korkeimpaan hallinto-oikeuteen olisi jatkossa entistä vaikeampaa.
  • Käännytyspäätös voitaisiin jatkossa panna täytäntöön, jos henkilö peruuttaa valituksensa ja tekee uuden turvapaikkahakemuksen
  • Turvapaikanhakijat eivät enää saisi automaattisesti ottaa oikeusavustajaa mukaansa turvapaikkapuhutteluun, jossa selvitetään perusteet suojelun saamiselle. Jatkossa noin kolme tuntia kestävään puhutteluun saisi mukaan oikeusavustajan vain, jos se on erityisen painavista syistä tarpeen.
  • Oikeusapua saisi jatkossa ensisijaisesti oikeusaputoimistojen julkisilta oikeusavustajilta
  • Turvapaikka-asioissa avustajaksi voitaisiin määrätä vain asianajaja tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja
  • Avustajille vahvistettaisiin jatkossa asiakohtainen palkkio ja tuntiperusteisesta laskutuksesta luovuttaisiin

Oikeusministeriön mukaan lakimuutokset on tarkoitus saada voimaan jo tänä keväänä.