1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaismies paljasti Netflixin leffakadon

Oululaisen Ville Salmisen ylläpitämän Allflicks-sivuston julkaisema blogi Netflixin ohjelmiston kapenemisesta nousi uutisaiheeksi maailmalla. Tekstiä lainasivat Time- ja Business Insider-lehdet.

Kuva: Yle

Oululainen Ville Salminen on tavallinen nuori mies, jonka erottaa muista se, että hän ylläpitää verkkosivua, joka irvailee yli viiden miljardin liikevaihtoa pyörittävälle suuryritykselle. Netflix on suoratoistopalvelu, jolla on maailmanlaajuisesti noin 50 miljoonaa tilaajaa ja viivan alle jäi vuonna 2014 yli 200 miljoonaa dollaria.

Salmisen ideoima ja omistama Allflicks on tarun Daavid ja Netflix Goljat. Tällä kertaa Daavidin tarkoituksena ei kuitenkaan ole kaataa Goljatia, vaan palvella Netflixin asiakkaita tavalla, jota suuryritys ei ole itse halunnut syystä tai toisesta tehdä.

Allflicks-sivuston idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas, se listaa yhdelle sivulle tiedot Netflixin koko kirjastosta ja uusista leffoista ja TV-sarjoista. Sen avulla lukija voi hakea tietoa rajatusti, mikä helpottaa suuren tietomäärän hallitsemista. Tämän lisäksi sivulla julkaistaan blogia, jossa otetaan pelkäämättä kantaa Netflixin toimintaan.

Time-lehti julkaisi oululaismiehen uutisen

Viimeisin blogiteksti on viikon takaa. Kirjoituksessa paljastettiin suoratoistopalvelun kaventaneen elokuva- ja TV-sarja-katalogiaan viimeisen parin vuoden aikana tuntuvasti. Tekstin takana oli Salmisen palkkaama yhdysvaltalainen freelancer-bloggaaja.

Me satuttiin löytämään tiedosto, jossa oli data Netflixin koko kirjastosta alkuajoista tähän päivään. Sellaista ei ole muilla tähän mennessä ollut käytössä.

Ville Salminen

Blogissa kerrottiin, että Netflixin Yhdysvaltain kirjastossa olevien elokuvien määrä on pudonnut reilussa parissa vuodessa 30 prosenttia ja TV-sarjojen 25 prosenttia. Tarjonnan pienentymisestä kertova juttu keräsi rutosti lukijoita ja se noteerattiin Reddit-yhteisösivustolla sekä Time- ja Business Insider -lehdissä. Tämä hymyillyttää vaatimatonta oululaista.

– Teksti on varmaan siksi kiinnostava, että tuollaista dataa on vaikea saada mistään. Me satuttiin löytämään tiedosto, jossa oli data Netflixin koko kirjastosta alkuajoista tähän päivään. Sellaista ei ole muilla tähän mennessä ollut käytössä.

Blogiteksti levisi laajalle Redditin kautta, joka on useampaan otteeseen nostanut Salmisen pitämän Allflicks-sivuston blogitekstejä. Ne ovat poikineet suositussa yhteisöpalvelussa useita keskusteluja, jotka ovat levinneet muuallekin.

Pelko yhteydenotosta elää

On suoranainen ihme, että Netflix ei ole vielä ollut yhteydessä Salmiseen. Viikon takainen blogipostaus ei nimittäin ole ensimmäinen kerta kun Allflicks on silittänyt Netflixiä vastakarvaan.

Miehen yllätykseksi puhelin ei ole vieläkään soinut.

Sitä olen pelännyt käytännössä koko sivuston alusta asti, että milloin ne ottaa yhteyttä.

Ville Salminen

– Sitä olen pelännyt käytännössä koko sivuston alusta asti, että milloin ne ottaa yhteyttä. Ja varsinkin tämän viimeisen jutun kanssa. Kyllähän ne (Netflix) ovat sen varmasti huomanneet, mutta eivät ole onneksi vielä ottaneet yhteyttä.

Allflicksin kaltaisella nettivisulla kuvittelisi olevan ostajaehdokkaita, joista potentiaalisimpana voisi pitää juuri Netflixiä itseään.  Muutamia ostotarjouksia Ville Salminen on saanutkin.

– Ne ovat tulleet yksityishenkilöitä, mutta eivät ole olleet kovin vakavia.

Palvelu elättää oululaismiehen täysipäiväisesti. Tarvetta väen lisäämiselle ei ole, sillä sivuston sisältö tulee suoraan Netflixiltä itseltään. Mies on kehittänyt bisneksen suuryrityksen kainaloon vailla riskiä ja sijoitusta. Salmisen lisäksi sivustoa on tekemässä pari Yhdysvaltalaista freelanceria, jotka kirjoittavat blogia ja leffa-arvioita. Ilmaisen palvelun rahavirrat tulevat puolestaan mainosten kautta.

Suomessa valikoima on aina ollut Yhdysvaltoja suppeampi

Allflicks-sivuston uutinen Yhdysvaltain kirjaston kaventumisesta ei koske suoraan Suomen Netflix-asiakkaita. Kotimaassa valikoima on jo lähtökohtaisesti huomattavasti suppeampi eikä Salminen ole huomannut vastaavaa trendiä täällä.

– Olen seurannut Suomea puolitoista vuotta ja meidän lukema ei ole kauheasti muuttunut. Eikä myöskään Brasilian. Brasilian kirjaston dataa pyydettiin mieheltä paikallisen journalistin toimesta, joten Oulusta käsin operoiva sivusto on kovassa käytössä myös muualla maailmassa. Yhteydenotot toiselta puolen maailmaa eivät ole harvinaisia.

Vaikka Salmisella on käsissä suosittu sivusto ja tällaisenaankin toimiva rahasampo, ei mies juuri paukuttele henkseleitään tai yritä kaupata sitä kovaan hintaan sijoittajille. Ostotarjous Netflixin itsensä toimesta tosin kiinnostaisi.

– Se kävisi oikein hyvin, Salminen nauraa.