1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Likaisia neuloja käytettiin verinäytteiden ottoon – toimitusjohtaja: HUSLABin asiakkailla erittäin pieni HIV-riski

19 ihmistä on voinut saada tartunnan. Neuloista on voinut saada HIV:n tai C- tai B-hepatiitin. Valvira pitää virhettä erittäin vakavana.

Kuva: Petteri Juuti / Yle

Helsingin Kampissa HUSLABin tiloissa keskiviikkona verinäytettä antaneista asiakkaista 19 on voinut altistua tarttuville taudeille.

Verinäytteitä on otettu asiakkaista jo kertaalleen käytetyillä neuloilla.

– Veriteitse tarttuvia tauteja ovat HIV ja B- ja C-hepatiittien aiheuttamat maksatulehdukset. Niiden tartuntariskit ovat tällaisissa tilanteissa erittäin vähäisiä, sanoo HUSLABin toimitusjohtaja Piia Aarnisalo.

Virhe tapahtui HUSLABIN Kampin näytteenottopisteessä. Neulat olivat Aarnisalon mukaan edelliseltä päivältä.

– Esimerkiksi HIV tai hepatiitti-C-virus eivät elä pitkään elimistön ulkopuolella. Myöskään B-hepatiittivirus ei pitkään selviä kuivassa ympäristössä, Aarnisalo kertoo.

Hänen mukaansa teoreettiset riskit ovat kuitenkin olemassa.

Mahdollisesti altistuneiden potilaiden henkilöllisyys on tiedossa ja heitä kutsutaan uusiin kokeisiin.

– Teemme kaikkemme näiden altistuneiden potilaiden terveyden turvaamiseksi. Virheestä kärsineille korvataan kaikki jatkotoimenpiteiden aiheuttamat kustannukset, Aarnisalo sanoo.

Aarnisalo painottaa, että kertaalleen käytetystä neulasta tartunnan saamisen riski on erittäin pieni.

– Todennäköisyys, että edes neulan edellisellä näytteenantajalla olisi ollut tartuttava tauti on varsin vähäinen. Lisäksi neulaan mahdollisesti jäänyt veri oli kuivunut jo yli 12 tuntia mikä vähentää tätä epätodennäköistä tartuntariskiä entisestään, Aarnisalo kertoo.

Näytteenottohuoneen käytettyjen neulojen astiaa ei oltu toimitusjohtajan mukaan tyhjennetty edellisen päivän jäljiltä. Keskiviikkoaamuna käytetyt neulat oli sekoitettu käyttämättömiin neuloihin.

Virheen oli huomannut Aarnisalon mukaan näytteidenottaja itse. Toimitusjohtaja vakuuttaa, että tulevaisuudessa vastaavaa virhettä ei voi enää tapahtua.

Valvira: Erittäin vakava virhe

Valvontavirasto Valviran esittelijäneuvos Helena Mönttinen kertoo, että ei muista vastaavaa virhettä tapahtuneen koskaan aikaisemmin.

– Mielestäni tämä on erittäin vakava virhe, Mönttinen sanoo.

Hänen mukaansa Valvira seuraa tilanteen kehitystä tiiviissä yhteistyössä HUSLABin ja harkitsee mahdollisia toimenpiteitä.

– Lähdemme siitä, että organisaatiot nyt itse tämän asian selvittävät ja seuraamme sitä. Selvitellään rauhassa ja katsotaan, että mihin toimenpiteisiin he ryhtyvät ja onko meidän tarpeen vielä erikseen ryhtyä valvomaan tätä asiaa.