Piilotyöpaikkoja on yhä enemmän – heikkona aikana työnhakijalta vaaditaan aktiivisuutta

Nykytilanteessa työnantajat ovat varovaisia rekrytoijia, vaikka työvoimalle olisikin tarvetta. Työpaikkoja kannattaakin etsiä myös yrityksistä, jotka eivät erikseen työntekijöitä hae.

Kotimaa
Mies työvoimatoimistossa virkailijan luona.
Yle

Työttömyyden lisääntyessä työnhakijoita on entistä enemmän, eivätkä työpaikat ole enää kaikkien näkyvissä.

– Työnantajien ei välttämättä tarvitse ilmoitella työpaikoista, koska aktiivisia työnhakijoita riittää kysymään työtä suoraan yrityksistä, palveluesimies Perttu Kellomäki Kokkolan TE-toimistosta sanoo.

Kellomäki neuvookin työnhakijoita olemaan itse aktiivisia. Vähintä mitä työnhakija voi tehdä, on hakea kaikkia omaan hakuprofiiliin sopivia avoinna olevia paikkoja.

Työnantajien ei välttämättä tarvitse ilmoitella työpaikoista, koska aktiivisia työnhakijoita riittää kysymään työtä suoraan yrityksistä.

Perttu Kellomäki Kokkolan TE-toimistosta

– Mutta jos haluaa vielä kunnolla edistää työllistymistään, pitää olla aktiivinen ja kysellä töitä itse. Omia työllistymisen mahdollisuuksia kannattaa ajatella myös laajemmin eikä jumiutua miettimään pelkästään nimikettä, joka on tutkinnon tai työkokemuksen perusteella, Kellomäki ohjeistaa.

– Myös maantieteellisesti laajemmin hakeminen kannattaa, jos se on mahdolllista. Tietyissä ammateissa voi kysyntää olla muualla päin Suomea, hän lisää.

Hankala ennustaa edes puolen vuoden päähän

Työmarkkinoita haittaa nyt se, ettei tulevaisuutta näyttävää kristallipaloa ole kenelläkään. Jos ennen työpaikkoja saattoi ennustaa vuosienkin päähän, on nyt vaikeaa ennustaa edes puolen vuoden päähän.

Tämä on seurausta tuotannollisten yritysten näkymistä. Jotkut yritykset tietävät työnsä vain viikkoja eteenpäin.

– Toimialojen sisälläkin on valtavan suuria vaihteluita. Toisilla menee saman toimialan sisällä tosi hyvin ja toisilla on sitten vaikeaa, Perttu Kellomäki kertoo.

Epävarman tilanteen vuoksi on käytännössä mahdotonta neuvoa, mille alalle nyt kannattaisi kouluttautua, jos tavoitteena on varma työllistyminen.

Kokkolan seudulla on kuitenkin nähtävissä jonkinlaisia myönteisiä merkkejä työllisyystilanteen parantumisesta. Kellomäen mukaan metalliala näyttäisi kääntyvän parempaan kuluvan vuoden aikana. Myös rakentamisen enteillään kääntyvän kasvuun.

Sosiaali- ja terveysalalle työllistyy edelleen kohtuullisen hyvin. Ongelmaksi alalla voi kuitenkin koitua se, ettei julkisilla tahoilla ole varaa palkata niin paljon henkilökuntaa kuin on tarvetta.