Brittiviranomaiset eväsivät Saksan korvaukset sotasankarilta – "keskitysleirissä ei ollut riittävän ankaraa"

Bertram James yritti viiden vuoden aikana paeta 13 kertaa natsien käsistä ja vietti kuukausia eristyksissä.

kulttuuri
Bertram James
Bertram JamesPerhealbumi

Sotaelokuvien klassikoihin kuuluvan Suuren pakoretken päähenkilön esikuva oli jäädä ilman korvauksia natsien keskitysleirissä viettämistään vuosista, kertovat juuri julki tulleet Britannian valtionarkiston asiakirjat. Niiden mukaan kapteeni Bertram James ei ollut kärsinyt kylliksi, jotta se olisi edellyttänyt korvauksia.

James jäi vangiksi vuonna 1940, kun hänen lentokoneensa pudotettiin Hollannissa. Hän vietti vankeudessa viisi vuotta, ja yritti niiden aikana pakoa 13 kertaa. Viisi kuukautta häntä pidettiin eristyksissä Sachsenhausenin keskitysleirissä.

Saksan hallitus suostui vuonna 1964 maksamaan runsaan 1,2 miljoonan euron edestä korvauksia brittihallitukselle, jonka tehtäväksi jäi jakaa ne natsien vainojen uhreille.

Kuulusteluja ja kidutusta

Jamesin korvausanomus torjuttiin, koska hän kertoi, ettei hänelle ollut jäänyt vankeusvuosistaan pysyviä vammoja. Kohteliaassa vastauksessaan brittiviranomaiset sanoivat, etteivät Sachsenhausenin olosuhteet olleet niin ankarat, että ne voitaisiin tulkita korvauksia edellyttäväksi vainoksi.

James vastasi olevansa pettynyt ja kertoi kuulusteluista ja kidutuksesta, joita hän oli joutunut kestämään. Hän kuvaili myös, miltä tuntui nähdä, kun vankitovereita hakattiin ja heillä teetettiin työtä, kunnes he kuolivat uupumukseen ja heidän ruumiinsa poltettiin nuotissa.

Vasta parlamentin erityiskysely vuonna 1968 käänsi korvauksien myöntäjien päät ja myös Sachsenhausenin vangit saivat paria tuhatta euroa vastanneet korvaukset. Paul Brickhillin kirjaan perustunut yhdysvaltalainen Suuri pakoretki (siirryt toiseen palveluun) -elokuva oli ilmestynyt viisi vuotta aiemmin.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset