Kieltolain kumoamisen päivänä liikkeelle kansalaisaloite: Vahvat oluet kauppoihin

Kolme tunnettua alkoholialan vaikuttajaa haluaa vahvemmat oluet ja siiderit kauppoihin kansalaisaloitteen avulla. Aloite laitetaan liikkeelle kieltolain kumoamisen päivänä 5.4. Helsingissä.

Kotimaa
Pekka Kääriäinen ja käsityöläisoluita
Lammin Sahdin yrittäjä Pekka Kääriäinen on pienpanimoiden uranuurtaja. Sahtia ja olutta syntyy yli 30 vuoden kokemuksella.Timo Leponiemi / Yle

Lammin Sahdista tunnettu yrittäjä Pekka Kääriäinen, Olutliitto ry:n puheenjohtaja Heikki Kähkönen ja viinialan yrittäjä Petri Viglione ovat kyllästyneet poliitikkojen jahkailuun alkoholilain uudistamisessa.

Kolmikko aikoo kerätä nimet kansalaisaloitteeseen, jonka mukaan kaupoissa voisi myydä vahvimmillaan 7,5 prosenttia alkoholia sisältäviä käymisteitse valmistettuja juomia.

Tällä hetkellä korkein sallittu alkoholiprosentti on 4,7. Käytännössä aloite toisi kauppoihin vahvemmat oluet ja siiderit.

Aloite ei ole murtamassa Alkoa

Kolmikon suunnittelemaa kansalaisaloitetta voi pitää kompromissina "viinit ruokakauppoihin" ja "jatketaan kuten nyt" -mallien välissä. Aloitteessa ei puututa Alkon monopolimyyntiin. Kauppoihin ei haluta viinejä eikä edes vahvimpia oluita.

Korkeampi 7,5 prosentin raja toisi kuitenkin suomalaisille pienpanimoille paremmat mahdollisuudet tuoda oluitaan markkinoille.

Yksi kansalaisaloitteen puuhamiehistä, Pekka Kääriäinen, on paitsi ravintola- ja olutalan yrittäjä, myös kokoomuksen hämeenlinnalainen kaupunginvaltuutettu.