Edullisempi lämpölasku sotkamolaisille – "Samalla polttoainemäärällä enemmän lämpöä"

Sotkamossa kaukolämmön hinta on nyt edullisempaa kuin keskimäärin Suomessa. Vapon uudistettu ja nyt uudelleen käyttöön otetun voimalaitoksen raaka-aineena on pääosin kainuulaista puu ja turve.

Sotkamo
Vapon uudistettu voimalaitos Sotkamossa.
Niko Mannonen / Yle

Vapo avasi Sotkamossa uudistetun voimalaitoksen, joka oli kokonaan poissa käytöstä viime vuoden toukokuusta lokakuuhun. Modernisoinnissa voimalaitokseen asennettiin uusi piippu, savukaasupesuri ja sähkösuodatin, joiden ansiosta päästöt ovat pienemmät ja poltossa syntyvä energia saadaan paremmin talteen.

Noin viisi miljoonaa euroa maksaneiden uudistusten myötä 34 vuotta vanha laitos saatettiin nykypäivän vaatimuksia vastaavalle tasolle, mikä tuottaa taloudellista kotimaista kaukolämpöä. Taloudellisuus näkyy myös kuluttajan energialaskussa.

Kevytöljyä käytetään ainoastaan käynnistysvaiheessa.

Sami Vartiainen

– Vapo on viime vuodet satsannut tuotannon sekä lämmönjaon energiatehokkuuteen ja nämä yhdessä turveveron laskun myötä ovat mahdollistaneet Sotkamossa kaukolämmön hinnan alentamisen 5,6 prosentilla maaliskuun alusta alkaen. Kokonaisuudessa hinta on pudonnut viimeisen kolmen vuoden aikana yli 21 prosenttia, kertoo Vapon liiketoimintajohtaja Markus Hassinen.

Alkuvuodesta kaukolämmön hinta puhutti sotkamolaisia, hintaa pidettiin liian kalliina. Sotkamossa kaukolämpö on nyt Vapon mukaan Suomen keskiarvoa edullisempaa, vaikka valtakunnallisella tasolla hinta on ollut laskussa koko viime vuoden.

Vähemmän öljyä

Sotkamon voimalaitoksessa öljyn käyttö oli noin kolme prosenttia, ja tulevaisuudessa voimalaitos pyrkii käyttämään entistä enemmän energialähteenä pelkästään paikallista puuta ja turvetta.

– Kevytöljyä käytetään ainoastaan käynnistysvaiheessa. Tällä hetkellä eniten käytetään turvetta ja sen jälkeen puuhaketta ja purua. Myös kuorta pystytään polttamaan uudistetussa kattilassa, joka polttaa puuta kaikissa muodoissa, kertoo voimalaitoksen päällikkö Sami Vartiainen.

Vapon uudistettu voimalaitos Sotkamossa.
Voimalaitokseen asennettiin uusi piippu, savukaasupesuri ja sähkösuodatin.Niko Mannonen / Yle

Kotimainen energialähde tulee Sotkamon voimalaitokselle noin 80 kilometrin säteellä tehtaasta. Silti puulla ja turpeella tuotetun energian lisääminen ei välttämättä tarkoita näitä tuottaville yrityksille lisää, sillä tehostaminen tarkoittaa myös sitä, että voimalaitoksessa pyritään tuottamaan enemmän energiaa vähemmällä puun ja turpeen määrällä.

– Tämä merkitsee myös sitä, että polttoaineen kulutus voi pysyä samalla tasolla, mutta voimme palvella laajempaa asiakaskuntaa tuottamalla samalla polttoainemäärällä enemmän lämpöä kuin aikaisemmin, sanoo Vartiainen.