HUS:n neulaskandaalista saatetaan tehdä poliisitutkinta

Vaikka karmiva virhe on tapahtunut, valvova viranomainen ei katso tarvetta ryhtyä muihin toimiin kuin HUS:n teossa olevan selvityksen seurantaan. Valviralla ei ole syytä epäillä, ettei Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri toimisi niin kuin pitää selvittäessään mitä on tapahtunut ja miksi, sanoo lääkintöneuvos Markus Henriksson.

Kotimaa
Markus Henriksson
Markus HenrikssonYle

– Vakava tapaus. Tuntuu oudolta. Ensireaktio oli hämmästys, mutta olin tyytyväinen sentään siihen, että asia on tullut nopeasti esiin ja on ryhdytty selvitystoimiin, kuvailee Valvirasta lääkintöneuvos Markus Henriksson aamulla kuulemaansa uutista.

Terveydenhuoltoalan valvova viranomainen pesee kuitenkin tässä vaiheessa käsiään Helsingissä sattuneesta neulaskandaalista. Valvira ei halua spekuloida edes sillä, miten on mahdollista, että käytetyt ja käyttämättömät neulat ovat menneet sekaisin prosessissa, joka on suunniteltu sellaiseksi ettei niin voi käydä.

– Emme tiedä tässä vaiheessa vielä yksityiskohtia, mutta saamme selvityksen varmasti nopeasti, sanoo lääkintöneuvos Markus Henriksson Valvirasta.

Tuntuu oudolta

Lääkintöneuvos Markku Henriksson Valvirasta

Kenen vastuulla

Näin ei pitäisi käydä. Mutta kuka sitten on vastuussa siitä, kun näin käy? Vastuut selviävät Henrikssonin mukaan vasta kun asiasta saadaan lisää tietoa.

– Vastuu yleisesti ottaen on jokaisella terveydenhuoltoalan työntekijällä. Hän vastaa omasta toiminnastaan. Organisaatioiden johto vastaa sitten siitä, että toiminta on oikein ohjeistettu, ja työlle on asianmukaiset olosuhteet, ja että välineet ovat kunnossa.

Mikä sitten on valvovan viranomaisen eli Valviran rooli, miksei valvonta toiminut?

– Emme voi koko ajan kaikkia välittömiä tapahtumia seurata, mutta meidän on valvottava että omavalvonta toimii, ja puuttua tapahtumiin, jos se ei toimi.

Tahallinen teko?

Valviralle riittää tällä hetkellä tieto siitä, että tapahtunut selvitetään perin pohjin, ja että potilasturvallisuus on nyt varmistettu HUSlabissa.

– Koko ajan saamme raporttia, kaikki kivet varmasti käännetään.

Valvira luottaa siihen, että ns. omavalvonta toimii. Tämä tarkoittaa sitä, että sairaalan vastuulliset tahot, lähinnä organisaation johto on käynnistänyt selvitystyön tapahtumista, ja informoi selvitysten etenemisestä.

Ylen Uutisten tietojen mukaan on mahdollista, että asiasta aloitetaan myös poliisitutkinta. Sitä, onko sattunut kenties jopa tahallista Henrisson ei halua kommentoida.