Hierojia ja personal trainereita on liikaa

Uusi yrittäjä jää ilman starttirahaa, jos samalla alalla on jo valmiiksi paljon yrityksiä tai ne kannattavat huonosti.

talous
Kaksi yhdeksäsluokkalaista juoksemassa kuntosalilla
Yle

Uuden yrittäjän haavet strattirahasta saattavat kaatua siihen, että tarjonta ja kysyntä eivät omalla paikkakunnalla kohtaa.

Esimerkiksi Etelä-Karjalassa hierojia, personal trainereita, parturi-kampaajia ja kosmetologeja on jo liikaa.

– Myös Remontti-Reiskat ovat siinä mielessä tarkkailun alla, että alan uusien yritysten kannattavuus punnitaan tarkkaan, sanoo elinkeinoyhtiö Wirma Lappeenrannan yritysneuvoja Pirjo Kuuluvainen.

Tilitoimistoja ja hoiva-alan yrityksiä tarvittaisiin lisää

Maakuntaan sen sijaan mahtuisi muutama uusi tilitoimisto. Niiden tulisi olla sellaisia, jotka hyödyntävät reaaliaikaisia toimintamalleja, ja joista asiakkaat saisivat konsultoivaa palvelua. Hoiva-alan palveluille on myös kysyntää.

Yritysneuvojana pian 20 vuotta toiminut Kuuluvainen muistuttaa, että yritystoiminnan aloittaminen on aina uuden yrittäjän oma päätös. Vaikka innostus ottaa vallan, on tietyt realiteetit otettava huomioon liiketoimintasuunnitelmaa laadittaessa.

Starttiraha on tarkoitettu yrittäjälle, ei yritykselle

– Se paljon puhuttu starttiraha on tarkoitettu yrittäjän oman talouden turvaamiseen, ei yrityksen toimintaan, Kuuluvainen sanoo.

Koska kaikki uudet yrittäjät ovat yksilöitä ja toimivat kukin omalla tavallaan erilaisista lähtökohdista, ei alkurahoituksesta tai sen puuttumisesta voi vetää suoria johtopäätöksiä.

– Jos yrittäjän persoona vain on niin huikea, ja hänellä on hyvät verkostot, homma kulkee eteenpäin kuin juna, olipa ala mikä tahansa, Kuuluvainen sanoo.

Ammatillinen osaaminen, innostunut mieli ja pirteä palveluasenne ovat Kuuluvaisen mukaan tekijöitä, joilla menestys luodaan.