Matkakortit menevät vaihtoon – HSL lupaa myös reaaliaikaista tietoa bussien liikkeistä

Helsingin Seudun Liikenne HSL on uudistamassa lippu- ja informaatiojärjestelmiään. HSL:n mukaan tavoitteena on sujuvampi ja helpompi matkanteko. Myös matkakortit ja niiden lukijat uusitaan.

HSL:n uusi lipunleimaus automaatti
HSL:n Projektipäällikkö Satu Rönnqvist esittelee uutta matkakortinlukijaa.

Bussilla, raitiovaunulla, lähijunalla tai metrolla matkailevan elämä mullistuu lähitulevaisuudessa, sillä Helsingin Seudun Liikenne HSL on uudistamassa lippu- ja informaatiojärjestelmiään. HSL:n mukaan tavoitteena on sujuvampi ja helpompi matkanteko.

– Tämä on yksi uudistuksen suurimmista hyödyistä: että saadaan reaaliaikaiset kulkutiedot ja reaaliaikaiset lähtöennusteet koko HSL-liikenteestä, sanoo hankejohtaja Eero Nikula HSL:ltä.

Reaaliaikaisia tietoja kulkupelien liikkeistä saadaan koko HSL-alueelta.

Ajantasaisten aikataulutietojen saaminen muuttuu yhä tärkeämmäksi, sillä HSL:n strategian mukaan liikenne perustuu runkolinjoihin ja siihen yhtyvään liityntäliikenteeseen.

Esimerkiksi metro on runkolinja. Liityntäliikennettä taas ovat metropysäkeille vievät bussit.

HSL:n mukaan myös muuttuvat keliolosuhteet pystytään reaaliaikaisuudessa huomioimaan.

Tämän vuoden aikana informaatiojärjestelmää testataan ja asennetaan. Vuoden loppuun mennessä asennustöiden pitäisi olla valmiina.

HSL-alueella on yhteensä noin 11 000 pysäkkiä. Kaikille niille ei tule reaaliaikaista tietoa välittäviä infotauluja, mutta tässä tilanteessa matkustajia palvelee netissä toimiva Reittiopas, joka sekin uudistuu.

Uusittu Reittiopas otetaan käyttöön syksyllä. Tuolloin Reittioppaasta pystyy tarkistamaan juuri sillä hetkellä päteviä kulkutietoja.

Ensin matkan valinta, sitten maksu

Lippujärjestelmän uudistaminen puolestaan tarkoittaa matkakortinlukijoiden ja matkakorttien uusimista.

Matkakortit vaativat päivitystä, koska HSL-alueella matkan hinnoittelussa halutaan hylätä kuntarajat ja siirtyä vyöhykemalliin eli määritellä matkan hinta pituuden mukaan.

Matkakorttien uusiminen aloitetaan sen jälkeen, kun informaatiojärjestelmä on saatu valmiiksi. Matkakorttien uusiminen on määrä aloittaa ensi vuonna.

HSL lupaa, että uudet matkakortinlukijat ovat nykyisiä helppokäyttöisempiä.

Tulevat matkakortinlukijat ovat kosketusnäytöllisiä, mutta ne toimivat myös sormikkaat kädessä. Matkakortinlukijoita on koekäyttänyt testiryhmä, johon on kuulunut kaikenikäisiä ja myös liikuntarajoitteisia. Kortinlukijat ovat HSL:n mukaan pakkasen- ja kosteudenkestäviä.

Kosteutta uusi lukija joutuu sietämään esimerkiksi Suomenlinnassa Helsingissä.

Matkankortinlukijan käytössä kausilipulla matkustavan elämässä mikään ei muutu. Arvolipun ostaminen uudistuu siten, että ensin valitaan matka ja sitten korttia näytetään lukijalle. Tällä hetkellä marssijärjestys on päinvastainen.

Lisäksi jatkossa arvolippua ostaessa valintansa voi myös perua niin kauan kuIn matkakorttia ei ole leimannut kortinlukijassa.