Köyhät kärsivät Venäjän heikosta taloudesta, mutta eivät valita

Venäjä elää syvällä laman kourissa, mutta tyytymättömät venäläiset eivät ole ryhtyneet protestiin. Heidät on helppo hiljentää pienillä palkankorotuksilla, venäläinen taloustutkija sanoo.

Venäjällä on kärsitty talouskurimuksesta jo neljä vuotta. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Venäjä elää jo neljättä lamavuotta, mutta ihmiset elävät silti melko hyvin, eikä mielenosoitusaaltoa tai epävakautta ole toistaiseksi näköpiirissä.

– Ne jotka kärsivät eniten, eivät itse ehkä edes huomaa elintasonsa laskua, koska elivät tähänkin asti niin köyhissä oloissa, tutkija Andrei Movtšan sanoo Carnegie-ajatushautomosta.

Tyytymättömiin venäläisiin kuuluvat pienten paikkakuntien asukkaat sekä pienipalkkaiset koulutetut ihmiset, kuten kirjastonhoitajat ja opettajat. He eivät vaadi yhteiskunnallisia muutoksia vaan rahaa, Movtšan sanoo.

– Heidän protestointiaan on helppo hiljentää pienillä palkankorotuksilla. Ne eivät maksa valtiolle paljon.

Julkisen puolen työpaikkoja on talouskriisin aikana vähennetty Venäjällä. Maassa on silti edelleen ennätyksellisen paljon virkamiehiä. Heitä on itse asiassa kaksinkertainen määrä Neuvostoliittoon verrattuna.

Harva valittaa vaikka lama tuntuukin

Moskovassa toimii paljon pieniä yrityksiä. Moni hakeutuukin yrittäjäksi, koska julkiselta puolelta ei löydy töitä. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Vain harva moskovalainen haluaa vastata kysymyksiin mahdollisista omista talousvaikeuksista. Kotirouvana työskennellyt, nykyinen eläkeläinen Ljuba sanoo olevansa tottunut valmistamaan ruokaa halvoista elintarvikkeista.

– Minulla asiani ovat hyvin. Lapseni auttavat, jos eläkkeeni ei riitä, Ljuba kertoo.

Myös moskovalaisen yrityksen johtajana työskentelevä Marina Golopanova kertoo olevansa tyytyväinen elämäänsä. Työmatkoillaan ympäri Venäjää hän on nähnyt, että pienillä paikkakunnilla moni elää köyhyydessä.

– Moskovasta on niin paljon helpompaa löytää työtä, koska täällä on paljon yrityksiä, Marina toteaa.

Moni haluaa yrittäjäksi

Kaikkein vaikeinta työllistyminen on niille, jotka ovat joutuneet työttömäksi valtion virasta.

Valtion johto puhuu yrittäjien auttamisesta, vaikka käytännössä mitään apua ei anneta.

Aleksei Petropolski

Moni hakeutuukin yrittäjäksi. Moskovassa rekisteröidään uusia yrityksiä noin 700 yrityksen päivävauhdilla. Se on tosin selvästi vähemmän kuin kasvun vuosina, jolloin toimintansa aloitti keskimäärin noin tuhat uutta yritystä päivässä.

Venäjän valtio voisi myös tukea yrittäjiä paremmin, sanoo yritysten perustamiseen erikoistunut lakimies.

– Valtion johto puhuu paljon yrittäjien auttamisesta, vaikka käytännössä mitään apua tai tukia ei anneta aloittelevalle yrittäjälle, lakiasiantoimiston omistava Aleksei Petropolski sanoo.

Talouskurimuksesta maksavat eläkeläiset

Venäjän bruttokansantuote on laskenut jopa kymmenen prosenttia. Alijäämäisen budjetin korjaamiseksi olisi uudistettava muun muassa eläkejärjestelmää.

– Eläkejärjestelmää on pakko muuttaa, mutta tuleville eläkkeensaajille tämä tuo mukanaan odotettua alemmat eläkkeet, Carnegie-ajatushautomon tutkija Andrei Movtšan sanoo.

Vladimir Gorbatšjov tuli Moskovaan työnhakuun. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Osa Venäjän lamapaikkakuntien työttömistä saapuu etsimään töitä Moskovaan. Vladimir Gorbatšjov on kotoisin Siperiasta, Surgutin öljykaupungista.

Gorbatšjov sanoo, että lama on tuonut mukanaan ainakin yhden hyvän seurauksen.

– Asuntojen hinnat ovat laskeneet. Se ilahduttaa, vaikka pankit eivät annakaan lainaa, jotta voisin ostaa oman asunnon, Vladimir miettii.