1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

HUSLAB palkitsee ripeästä näytteenotosta – toimitusjohtaja: "Nopeus ei johtanut virheeseen"

Näytteenottaja saa palkkion jokaisesta yli 40 menevästä näytteestä. HUSLABin toimitusjohtajan mukaan palkkiota ei kuitenkaan saa pelkästään nopeuden perusteella, vaan myös laatuvaatimuksen otetaan huomioon.

Kotimaan uutiset
Huslab kamppi
Petteri Juuti / Yle

Helsingin Kampin HUSLABin näytteenottopisteessä tapahtui keskiviikkona virhe, jossa näytteenottaja käytti likaisia neuloja asiakkaisiinsa.

Tarkkaa syytä virheeseen ei vielä tiedetä, kertoo HUSLABin toimitusjohtaja Piia Aarnisalo. Hän ei kuitenkaan usko, että näytteenottajilla käytössä oleva nopeuspalkkio tai kiire olisivat olleet syynä kokeneen näytteenottajan virheeseen.

Ohjeistus neulojen käyttöön on Aarnisalon mukaan yksiselitteinen. Virheeseen johtaneiden tapahtumien selvitystyö on vielä kesken ja yhtä lukuun ottamatta kaikki 19 mahdollisesti tartunnan saanutta oli tavoitettu torstai-iltana.

HUS palkitsee työntekijöitään hyvästä työsuorituksesta tai hyvästä projektista niin kutsutulla Nopsapalkkiolla. Aarnisalo myöntää, että myös tietyn määrän näytteitä päivässä ottava työntekijä saa rahallisen bonuksen.

– On totta, että meillä on näytteenottajille olemassa suoritepalkkio, jossa jos tekee työtä sujuvasti ja ripeästi, niin on mahdollista saada palkanlisää. Mutta siinä on myös tarkat laatukriteerit. Ei pelkästään nopeasti työtä paiskimalla synny se palkkio.

Nopeus on kuitenkin yksi bonuksen kriteereistä. Aarnisalo kertoo, että näytteenottaja saa 40 näytteen jälkeen jokaisesta ylimenevästä näytteestä euron tulospalkkion.

– 40 näytettä on kokopäiväiselle näytteenottajalle täysin normaalilla tempolla tehtävä työsuoritus. Kysymys ei ole todellakaan siitä, että tällaisella tavalla yritettäisiin jotenkin saada nopeasti töitä tehtyä. Vaan kannustaa vain normaaliin, hyvään työsuoritukseen. Tässä on myös asiakaspalvelu- ja laatumittareita mukana. Tavoitteena on se, että meidän potilaat saa ripeää palvelua, ei se, että meidän työntekijät täällä paiskii tai hutiloi töitä.

Aarnisalo ei usko, että nopeuspalkkio olisi voinut vaikuttaa työntekijän virheeseen.

Roska-astian ja neula-astian ei pitäisi sekoittua

– Päivän päätteeksi roskisastia, johon käytetyt neulat laitetaan, on jäänyt tyhjentämättä. Seuraavana päivänä samassa näytteenottohuoneessa toiminut hoitaja on meille vielä epäselvästä syystä luullut näitä astiaan jääneitä neuloja puhtaiksi neuloiksi ja käyttänyt niitä näytteenottoon.

Enää ei ole mahdollista sekoittaa käytettyjä neuloja keskenään, kertoo Aarnisalo.

Eivätkö käyttämättömät neulat ja käytetyt neulat ole lähtökohtaisesti erinäköisiä?

– Kyllä ne lähtökohtaisesti ovat erinäköisiä ja meillä tässä kyseessä oli turvaneulat, jotka estävät tapaturman työntekijälle. Ne on pakattu käyttämättöminä steriiliin turvamuoviin. Käytetty neula, jonka päälle on laitettu neulansuojus, on äkkiseltään hieman samantapainen kuin käyttämätön.

Miksi sinne jätetään pyörimään myös käytettyjä neuloja turvaneulojen viereen?

– Nämä turvaneulat ja avoimet roska-astiat on tarkoitus tyhjentää kun päivä päättyy.

Jäivätkö käytetyt neulat pöydälle?

– Ne eivät jääneet pöydälle, vaan tavallaan roskisastiaan, josta ne sitten tyhjennetään lopulliseen jäteastiaan.

Onko roskisastia ollut pöydällä vai lattialla?

– Se on ollut siinä ei pöydällä, vaan muussa paikassa siinä huoneessa.

Missä kohtaa huonetta se on ollut?

– En ole käynyt siinä huoneessa, niin en osaa sanoa tarkalleen, missä se on ollut, mutta sen tiedän, että pöydällä se ei ole ollut.

Onko se ollut tason päällä vai lattialla oleva roskakori?

– Se ei ole roskakori, vaan astia johon niitä on kerätty ja johon niitä on useampia sopinut.

Onko se astia, jota voi luulla muuksi kuin roskakoriksi?

– Näin ei pitäisi olla, mutta näin on käynyt jostakin syystä. Lähtökohtaisesti on ollut astia, josta ei näitä neuloja olisi missään nimessä pitänyt ottaa.

Eikö käytettyjä neuloja laiteta kannelliseen astiaan?

– Kyllä ne sitten siirretään tästä astiasta kannelliseen astiaan.

Mikä tämä väliastia sitten on?

– No se on tämmöinen ihan sen käytännön työn kannalta, kun se turvaneula ei perinteiseen neularoskikseen mahdu ja siksi on tällainen käytäntö ollut ja on sinänsä ihan asiallinen. Nyt sitten jostakin syystä on tällainen sekaannus päässyt käymään.

Minkälainen astia se on?

– Kuten sanottu, en ole siinä huoneessa itse käynyt, niin en osaa sitä tarkasti sanoa.

Mikä on yleinen käytäntö?

– Se on keräysastia. En osaa sitä sen tarkemmin kuvailla, koska en ole näissä huoneissa käynyt sitä katsomassa. Keräysastia.

Eli neuloille ei ole ohjeistusastiaa?

– Siitä on olemassa ohjeistus, mutta en osaa sanoa, miten astia on tarkalleen määritelty. On kuvattu selkeästi se, mihin neula laitetaan käytön jälkeen ja kuinka se hävitetään.

Mihin neula laitetaan ja kuinka se hävitetään?

– Se laitetaan sille osoitettuun jäteastiaan, josta se siirretään lopulliseen hävitysastiaan.

Mutta et osaa sanoa, minkälainen se osoitettu jäteastia on?

– En. Mutta jäteastia on jäteastia. Eli selkeästi se on eri astia kuin se, mistä otetaan uusia neuloja.

Lue seuraavaksi