yle.fi-etusivu

Sanna Ukkola: Stubb – hymyilevä kameleontti

Maltillinen keskustaoikeistolaisuus on hassu määritelmä miehelle, jonka sydän huusi vielä hetki aiemmin Thatcherin linjalle, kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Sanna Ukkola
Sanna Ukkola
Sanna UkkolaYle

Alexander Stubb on monien kasvojen mies: hän on liberaali, konservatiivi, maltillinen keskustaoikeistolainen ja hänellä on Thatcherin sydän. Melkoinen kameleontti!

Kokoomuksessa on meneillään verinen valtataistelu – ja puheenjohtaja Alexander Stubbia kammetaan hampaat irvessä kipparin paikalta. Stubbin kimpussa ovat paitsi edellisen kauden jäärät myös uudet nuoret kansanedustajat, jotka edustavat kokoomuksen markkinaliberaalia siipeä – kokoomuksen kovia KNL-kakaroita kyrsii esimerkiksi Stubbin suopea linja maahanmuuttoon ja kokoomuksen lepsuilu hallituksessa.

Kokoomusmaratoonari Alexander Stubb esiintyi tiistaina A-studiossa korostetun vaatimattomasti – poissa oli ylimielinen arroganssi, josta ministeriä on syytetty.

"Itse edustan maltillista keskustaoikeistolaista linjaa, ja sillä tiketillä nousin kokoomuksen puheenjohtajaksi kaksi vuotta sitten", Stubb loihe lausumaan haastattelussa.

Maltillinen keskustaoikeistolaisuus on hassu määritelmä miehelle, jonka sydän huusi vielä hetki aiemmin Thatcherin linjalle.

"Sydän huutaa, että Thatcherin ja Lepomäen linjalla pitkä päätyyn ja perään", Stubb viestitti lähipiirilleen helmikuussa urheilutermein sen jälkeen, kun oli joutunut myöntymään paikallisessa sopimisessa.

Britannian entinen rautarouva Margaret Thatcher kyykytti aikoinaan ammattiliittoja – ja Elina Lepomäki on ajanut vahvasti työmarkkinajärjestöjen vallan riisumista.

Mutta Stubbia on aina ollut hyvin vaikea sijoittaa liberaali–konservatiivi-akselilla – ainakin, jos mittarina ovat hänen omat lausuntonsa.

Kun Stubb yritti houkutella kaupunkiliberaaleja, hän lokeroi itsensä näin (siirryt toiseen palveluun): "En ole konservatiivi. En ymmärrä lokeroinnin tarvetta. Olen liberaali. Kaikki mielipiteeni ovat liberaaleja. Moni ajattelee, että kun on oikeistopuolueessa, arvomaailma on automaattisesti koti, uskonto ja isänmaa. Ei se niin ole."

Kun Stubb piti puheen vanhemmille, konservatiivisen linjan poliitikoille, ääni kellossa oli aivan päinvastainen (siirryt toiseen palveluun): "Minä uskon vahvasti kotiin, uskontoon ja isänmaahan. Minä olen konservatiivi liberaalin vaatteissa, joskus ehkä joidenkin mielestä vähän liiankin liberaaleissa vaatteissa."

Ylen Ykkösaamussa Stubb paalutti itsensä jälleen uudelle tontille (siirryt toiseen palveluun): "Koti, uskonto ja isänmaa. Enkä pidä siitä, että ihmiset ovat lähteneet tätä sorvaamaan. Kodista lähtevät kaikki perusarvot. Kristinusko on se pohja, josta me suomalaiset ponnistamme, ja isänmaa on kaikkein tärkein."

Kokoomuksen sisälläkin Stubbin asemoituminen oikeisto–vasemmisto-akselilla on vaikeaa.

Vuonna 2015 hän kertoi ajavansa jalkaväkimiinojen palauttamista (siirryt toiseen palveluun), kun kokoomuksen puoluekokous hyväksyi asiaa koskevat aloitteet Lahdessa. Stubb kertoi seisovansa päätöksen takana ja edistävänsä asiaa: "Puoluekokouksen päätös Ottawan sopimuksesta on asia, jota totta kai puolueen puheenjohtaja edistää", Stubb vakuutti. Lupauksista huolimatta Stubb ei ole pitänyt erityistä kiirettä Ottawan sopimuksesta irtautumisessa.

Kun Stubb tavoitteli kokoomuksen puheenjohtajuutta, hän meni markkinaoikeistolaisuudessa (siirryt toiseen palveluun) jopa Vapaavuorenkin ohitse. Stubb kertoi pitävänsä ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeutta jäänteenä menneisyydestä, josta olisi päästävä eroon. Hän ei tuolloin pelännyt edes mahdollista yleislakkoa, jos verovähennysoikeuteen kajotaan.

Ja nyt siis puolueen markkinaoikeisto on lähtenyt avoimeen kapinaan puheenjohtajaa vastaan. Samaan aikaan Stubb kertoo haluavansa kokoomuksesta maltillisen keskustaoikeistolaisen puolueen, joka tukee hyvinvointiyhteiskuntaa ja hyvinvointivaltiota.

"Meillä on kokoomuksessa myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät välttämättä pidä päätöksiä hyvinä, mutta olemme sitoutuneet hallitusyhteistyöhön. En lähde nyt ketään nimeämään, mutta he edustavat puolueen oikeata laitaa, kun itse olen maltillista keskustaa."

Ei ihme, jos yhdellä jos toisellakin politiikan seuraajalla menee pää pyörälle.