Venäläinen performanssitaiteilija sai ”terveen paperit” – pitkä tuomio uhkaa

Shokeeraavista performansseistaan tunnettu venäläinen taiteilija Pjotr Pavlensky on todettu mielentilatutkimuksessa syyntakeiseksi. Hän voi saada yli kolmen vuoden vankeustuomion Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n päämajan tuhopolttoyrityksestä.

kulttuuri
Pjotr Pavlensky
Pjotr PavlenskyWikimedia commons

Venäjän hallinnon suututtanut performanssiesitys tapahtui viime vuoden marraskuussa, jolloin Pjotr Pavlensky seisoi Venäjän federaation turvallisuuspalvelun päämajan edessä bensiinikanisteri kädessään, takanaan liekkien loimotus. Pavlensky pidätettiin ja hän sai syytteen tuhopoltosta.

Taiteilija on viettänyt psykiatrisessa sairaalassa kuukauden, jonka jälkeen hänen todettiin olleen tuhopolton aikana täydessä ymmärryksessä.

– Asiantuntijoiden mukaan Pavlenskylla ei ole psykiatrista sairautta. Rikoksen tapahtumahetkellä hän oli tietoinen toiminnastaan ja ymmärsi seuraukset, kertoo oikeuslähde uutistoimisto Tassille.

Mielentilatutkimuksen tuloksia käsiteltiin torstaina moskovalaisessa oikeusistuimessa. Pavlenskyn asianajajan mukaan FSB:lle koitui tuliperformanssista reilun 6 000 euron vahingot. Taiteilijaa uhkaa kuitenkin nyt yli kolmen vuoden vankeustuomio.

32-vuotias Pjotr Pavlensky muistetaan parhaiten muutaman vuoden takaisesta, Venäjän hallitusta arvostelevasta performanssistaan, jossa hän naulasi kiveksensä kiinni Punaisen torin katuun. Pavlensky on myös kääriytynyt alastomana piikkilankakerän sisään Pietarin kaupungintalon edustalla. Vuonna 2012 hän puolestaan ompeli huulensa yhteen tuen osoittamiseksi Pussy Riot -ryhmälle.

Lähteet: AFP