1. yle.fi
  2. Uutiset

YK:n rauhanturvaajia epäillään uusista seksuaalirikoksista: ”Sairasta ja vastenmielistä”

YK ilmoittaa uusista hyväksikäyttösyytöksistä, jotka koskevat Keski-Afrikan tasavallassa työskenteleviä YK:n rauhanturvaajia ja Ranskan armeijan sotilaita.

Ulkomaat
Ranskalainen sotilas partioi Paouan kadulla Keski-Afrikan tasavallassa joulukuussa 2013.
Ranskalainen sotilas partioi Paouan kadulla Keski-Afrikan tasavallassa joulukuussa 2013.Epa / EMA / ECPAD

Yli sata tyttöä ja naista on kertonut YK:n edustajille uusista seksuaalisista hyväksikäyttötapauksista Kemon alueella, Keski-Afrikan tasavallan pääkaupungin Banguin itäpuolella.

Suuri osa uhreista on alaikäisiä tyttöjä. Muutamassa tapauksessa ranskalaisten sotilaiden kerrotaan pakottaneen naiset harrastamaan seksiä eläimen kanssa.

Pääsihteeri Ban Ki-moon kertoo olevansa järkyttynyt viimeisimmistä rikosepäilyistä. Myös Ranskan YK-lähettiläs Francois Delattre pitää mahdollisia uusia rikoksia ”sairaina ja vastenmielisinä”. YK:n turvallisuusneuvosto haluaa käynnistää uusista epäilyistä tutkinnan välittömästi.

YK kertoi maaliskuun alussa, että rauhanturvaajien epäillään syyllistyneen viime vuoden aikana 69:ään seksuaaliseen hyväksikäyttötapaukseen. Rauhanturvaajia on syytetty muun muassa tyttöjen raiskaamisesta ja naisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä Keski-Afrikan tasavallassa.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi