SDP:llä ei riitä usko "perustulounelmaan" – vihreät ja vasemmistoliitto kiittelevät hallitusta kokeilusta

Ylen aamu-tv:ssä väiteltiin kiivaasti perustulon vaikutuksista byrokratiaan, kannustinloukkuihin, työllistävään vaikutukseen kuin oikeudenmukaisuuteen. Vihreät ja vasemmistoliitto löysivät yhteisen sävelen kokoomuksen kanssa, kun taas SDP näki perustulokokeilussa lähinnä ongelmia.

Aamu-tv
Keskustelu perustulosta Aamu-tv:ssä 1. huhtikuuta.
Perustulosta keskustelivat Aamu-tv:ssä kansanedustajat Li Andersson Vasemmistoliitosta, Ville Niinistö Vihreistä, Elina Lepomäki Kokoomuksesta ja Tytti Tuppurainen SDP:stä.

Perustulokokeilu kuumensi keskustelun Ylen aamu-tv:ssä perjantaina.

Keskustelussa SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen hyökkäsi voimakkaasti perustuloa vastaan. Tuppuraisen mukaan perustulon sijaan pitäisi keskittyä pienituloisten aseman parantamiseen pienituloisten verotusta keventämällä.

Tällainen kaikille jaettava vastikkeeton perustulo on ihan mahdoton ajatus.

Tytti Tuppurainen (sd.)

Pääpiirteittäin perustulokokeilun taakse sen sijaan asettuivat oppositiopuolueista vasemmistoliitto ja vihreät sekä hallituspuolueista ainoana studiovieraana ollut kokoomus. Kokeiluun on tulossa osittainen perustulomalli, joka muodostuisi 550 euron verottomasta perustulosta. Sen päälle maksettaisiin tarvittaessa lisäksi joitakin etuuksia, kuten asumistukea.

Perustulon päälle olisi aina kannattavaa tehdä töitä.

Ville Niinistö (vihr.)

Byrokratia ja kannustinloukut: vähentyvät vai eivät?

SDP:tä perustulokokeilussa hiertää monikin asia: byrokratian säilyminen tarveharkintaisten tulonsiirtojen vuoksi, asumistuen aiheuttama mahdollinen kannustinloukkuongelma sekä köyhyyden ja pienituloisuusongelman säilyminen perustulon pienuuden vuoksi. Perustulon sijaan Tuppuraisen mukaan pienituloisten verotusta pitäisi keventää runsaasti.

Kyllä meidän pitää lähteä sosiaaliturvassa siitä, että suuri enemmistö ihmisistä on täysin oikeustoimikelpoisia, työkelpoisia, työkykyisiä ja työhaluisia ihmisiä.

Elina Lepomäki (kok.)

Kokoomuksen Elina Lepomäki kuitenkin muistutti, että perustulolla voitaisiin purkaa kannustinongelmia esimerkiksi osa-aikatyöstä ja pienimuotoisesta yrittämisestä. Myös byrokratian mahdollinen väheneminen jakoi mielipiteitä studiossa, ja esimerkiksi vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson muistutti tutkijoiden arvioineen osittaisenkin perustulon vähentävän byrokratiaa.

"Perustulon päälle olisi aina kannattavaa tehdä töitä"

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö kiitteli kokeilua realistiseksi tavaksi siirtää nykyinen sosiaaliturva perustulomalliin. Sekä Niinistö että Andersson myös ilmaisivat tyytyväisyytensä siihen, että kokeilun kautta saadaan tietoa siitä, millaisia vaikutuksia perustulolla olisi.

– Sillä voidaan poistaa väliinputoamista sosiaaliturvasta. Erilaisten silpputyöntekijöiden, pätkätyöläisten ja pienyrittäjien olisi kannustavampaa tehdä töitä, ja tällainen rohkaisu paranisi, ja olisi vähemmän nöyryytystä ja väliinputoamista sosiaaliturvassa, Niinistö perustelee.

Esimerkkinä perustulon todennäköisistä positiivisista vaikutuksista Niinistö antaa yrittäjäksi ryhtymisen helpottumisen.

– Nykyään sosiaaliturva poistuu ihmiselta kokonaan, jos hänellä on yritys, mutta perustulon päälle olisi aina kannattavaa tehdä töitä, Niinistö muistuttaa.

Tuppuraista kolmen muun studiovieraan näkemykset eivät saaneet vakuuttuneeksi.

– Tällainen kaikille jaettava vastikkeeton perustulo on ihan mahdoton ajatus ja hyvin ristiriitaista, kun hallitus tähtää työllisyyteen, ja sitten kuitenkin oltaisiin jakamassa kaikille vastikkeetonta rahaa, Tuppurainen ihmettelee.

Ihmettelen sitä, että SDP suhtautuu nihkeästi siihen, että ihmisiltä poistetaan nöyryytystä ja varmistetaan se, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevien asema paranee.

Ville Niinistö (vihr.)

Muita sosiaalidemokraattien näkemys kummastuttaa.

– Siinä mielessä hassua, että tässä nähdään ongelmana, että tarveharkinta säilyy, kun käsitykseni mukaan SDP nimenomaan puolustaa tarveharkintaa ja te haluatte säilyttää sen, Andersson kommentoi Tuppuraisen näkemystä Tuppuraisen vahvistaessa tulkinnan.

Nöyryyttävintä on, jos ei ole työtä. Nyt hallitus puuhastelee ihan väärän asian kanssa.

Tytti Tuppurainen (sd.)

– Ja tosiaan se, että kun byrokratia vähenee, niin SDP puolustautuu sillä, että byrokratiaa on jatkossakin. Tehän olette rakentaneet tämän meidän byrokraattisen mallimme, jossa on paljon eri tukia ja jossa ihmiset jäävät väliin, Niinistö puolestaan ihmetteli.

– Kyllä meidän pitää lähteä sosiaaliturvassa siitä, että suuri enemmistö ihmisistä on täysin oikeustoimikelpoisia, työkelpoisia, työkykyisiä ja työhaluisia ihmisiä. Meidän pitää luottaa heidän ensisijaiseen vapauteen ja vastuuseen ottaa sekä erilaista toimeliaisuutta vastaan että lähteä yrittäjäksi. Se tarkoittaa sitä, että sosiaaliturvan pitää olla hyvin läpinäkyvä. On hyvä, että se on jatkuva, vaikkakin pieni ainakin nyt alkuvaiheessa – tiedät, että joka kuukausi se tulee, ei tarvitse selitellä kenellekään mitään ja sitten teet sen päälle jotain, myös kokoomuksen Lepomäki totesi.

Kenen asema heikkenee?

Tuppuraisen mukaan perustulomalli myös vaatisi tuekseen tasaveromallin, minkä hän näkee ongelmallisena pienituloisten kannalta. Niinistö kuitenkin muistutti, että veroton 550 euron perustulo ansiotulojen pohjalla itseasiassa parantaisi pienituloisten asemaa merkittävästi.

– Mutta työttömät menettävät! Miksi pitää luoda koko kansalle, kaikille – myös hyvätuloisille, kansanedustajille, suurituloisille yritysjohtajille – maksettava perustulo. Se on aivan liian järkeä keino ratkaisemaan niitä ongelmia, mitä meillä tällä hetkellä on, Tuppurainen perusteli vastaan.

– Perustulomallissa käytännössä verotuksella peritään keski- ja suurituloisilta se perustulo pois, mutta pienituloisten elämäntilanne ja elämänhallinta parantuu merkittävästi, Ville Niinistö muistutti.

– Ihmettelen sitä, että SDP, joka on ollut parantamassa suomalaisten työelämää ja sosiaaliturvaa sata vuotta, suhtautuu nihkeästi siihen, että ihmisiltä poistetaan nöyryytystä ja varmistetaan se, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevien asema paranee. Tällä hetkellä kaikki eivät edes kykene ja jaksa hakea heille kuuluvia oikeuksia, Niinistö jatkoi.

– Se on nöyryyttävintä, jos ei ole työtä. Täytyy keskittyä työllisyyteen, ja nyt hallitus puuhastelee ihan väärän asian kanssa jakaessaan tällaista perustulounelmaa kansalaisille, Tuppurainen väitti vastaan.

Koko keskustelu katsottavissa Yle Areenassa.