1. yle.fi
  2. Uutiset

Brysselin lentokenttä palailee toimintaan, matkatavarat tarkastetaan vastedes jo ovella

Kenttä avataan osittain perjantaina, mutta ei vielä lennoille. Poliisi uhkaa lakolla, koska kenttä ei sen mielestä ole vieläkään turvallinen.

Brysselin iskut
Poliisi ojentaa kätensä autoon kadulla, jonka laidalla kyltti viittaa Zaventemin lentokentälle.
Poliisi tarkisti autoja Brysselin Zaventemin lentokentällä torstaina osana turvallisuusjärjestelyjä. Olivier Hoslet / EPA

Terroristien pommi-iskussa puolitoista viikkoa sitten vaurioitunut Brysselin Zaventemin lentokenttä avataan perjantaina osittain, mutta matkustajaliikennettä ei käynnistetä ainakaan perjantain aikana.

Paloviranomaiset ja siviili-ilmailun turvallisuusviranomaiset ovat antaneet kentälle osittaisen käyttöluvan. Lausunnon mukaan kenttä on teknisesti käyttökunnossa, mutta virallista päätöstä toiminnan käynnistämisestä ei ole vielä tehty.

Tilapäisjärjestelyjen aikana kentän arvioidaan kykenevän huolehtimaan 800 lähtevästä matkustajasta tunnissa. Se on viidennes Zaventemin normaalista kapasiteetista.

Täysi korjaus vie kuukausia

Terminaali kärsi perusteellisia tuhoja kahden itsemurhapommittajan laukaistua räjähteensä lähtöselvitysalueella. Lisätuhoja koitui kolmannesta pommista, joka löytyi rakennuksesta ja tuhottiin laukaisemalla.

Kentän johto arvioi aiemmin tällä viikolla, että kestää kuukausia, ennen kuin kaikki tuhot ilmastointikanavista lähtöselvitystiskeihin on korjattu ja kenttä toimii sataprosenttisesti.

Tällä viikolla 800 Zaventemin työntekijää on osallistunut kokeisiin, joissa on testattu arjen toimivuutta ja tehostettuja turvallisuustoimia, muun muassa matkatavaroiden tarkastamista jo terminaalin ovella.

Poliisi: Autojen pysyttävä loitolla

Belgialaisten tiedotusvälineiden mukaan uudetkaan turvatoimet eivät tyydytä poliisia. Se varoitti terrori-iskun vaarasta vain joitakin päiviä ennen viime viikon räjähdyksiä ja antoi tuolloin lakkovaroituksen.

Varoitus on yhä voimassa, ellei terminaalin korjaamisen aikaisia turvatoimia kohenneta ja henkilöstön määrää lisätä, liitto sanoo.

Se vaatii muun muassa, että terminaaliin pyrkiville tehdään turvatarkastus teltassa rakennuksen ulkopuolella. Lisäksi autoja ei saisi päästää sataa metriä lähemmäksi terminaalia, kertoo vaatimuksista yleisradioyhtiö RTBR (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi