Unesco haluaa elävän perinnön talteen: Kerro ja talleta mikä on itsellesi tärkeää ja säilytettävää perinnettä

Jokainen pitää yllä tai siirtää eteenpäin jonkinlaista kulttuuriperintöä. Taiteen, rakennusten ja ympäristöjen lisäksi arvoonsa on nousemassa myös aineeton ihmisten arjessa elävä perintö. Unesco haluaa sen talteen. Suomessa Museovirasto avasi wikin, johon kerätään esimerkkejä elävästä suomalaisesta perinnöstä.

Elävän perinnön wikiluettelon etusivu maaliskuussa 2016
Aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori Leena Marsio kertoo lisää Elävän perinnön wikistä Markku Karvosen haastattelussa.

Museovirasto kutsuu (siirryt toiseen palveluun) suomalaisia kertomaan, millaista on heidän elävä ja arkinen kulttuuriperintönsä, on se sitten vaikka ruokia, musiikkia, käden taitoja, tarinoita, tapoja tai luontoharrasteita. Sama perinteen keruu on menossa 166 maassa. Kyse on Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimuksesta, jossa Suomi muiden mukana sitoutuu eri tavoin tuomaan esiin ja vaalimaan elävää perintöä.

Tärkein työkalu tällä hetkellä on Elävän perinnön wiki (siirryt toiseen palveluun), jossa perinteet tallentuvat ja elävät. Wiki avautui kuukausi sitten. Museovirasto pitää sitä yllä, mutta sisällön tuottavat ihmiset. Yhtä kiinnostavia ovat vaikka paikalliset lapasmallit tai ruokareseptit.

Työkaluna on wiki

Nyt on aktiivisten ihmisten aika, sanoo Aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori Leena Marsio Museovirastosta.

– Nyt meillä on mainio työkalu kuulla eri puolilla Suomea eläviltä ihmisiltä, mitkä ovat tämän ajan eläviä perinteitä. Olemme nostaneet sinne jo joitakin aihealueita. Sen lisäksi että tuomme kulttuuriperinnölle näkyvyyttä, haluamme herättää keskustelua, että millä tavalla perinteitä voidaan vaalia tai viedä eteenpäin.

– Yhteisöt voivat olla tässä aiheiden ehdottajina. Siinä wikimme eroaa Wikipediasta, jossa yksittäinen kansalainen toimii. Yhdistykset ovat tärkein kohderyhmä, yleensäkin yhteisöt, eli mukana olo ei vaadi ry:tä,selittää Leena Marsio.

Maailman aineetonkin perintö on arvokasta

Hankkeeseen liittyvät Unescon kansainväliset aineettoman kulttuuriperinnön luettelot.

– Monillehan ovat tuttuja maailmanperintökohteet kuten Suomenlinna tai Vanha Rauma. Tämä on tavallaan sisarsopimus, johon kootaan elävää aineetonta perintöä. Tällä hetkellä kansainvälisissä luetteloissa on noin 400 kohdetta, kuten Välimeren ruokavalio, ranskalainen hevosmiestaito, flamenco, akupunktio ja niin edelleen.

– Suomella ei ole siellä kohteita, koska meillä ei ole ollut kansallista luetteloa. Se on työlistalla, ja wiki on siinä ensimmäinen askel.

Tuokaa esiin omat perinteenne

Kylä- tai kotiseutuyhdistykset tai vaikka käsitöiden harrastajaryhmät voivat kertoa omasta perinteestään.

– Kannattaa käydä Elävä perintö -wikissä katsomassa millaisia aiheita siellä on, ja millaisiin kysymyksiin tulisi olla vastauksia. Wikiin kertyy yksi- tai kaksisivuisia artikkeleita, joista voi viitata muihin lähteisiin. Haemme kansallisia, alueellisia ja ihan paikallisia esimerkkejä, Leena Marsio kannustaa.

Wikissä on myös karttahaku maakunnittain ja kunnittain, josta näkee millaista elävää perintöä on eri puolilla maata.

– Puhumme asioista joita ihmiset tekevät yhdessä, ovat tehneet pidemmän aikaa, ja se on heille keskeinen osa identiteettiä tai omaa olemista. Odotamme mielenkiinnolla ilmoituksia millaisia asioita ihmiset kokevat itselleen tärkeiksi tässä ajassa.