Näin toimit, kun jää pettää alta – katso videolta jääkylmästä vedestä pelastautuminen

Jääpiikit ja rauhallinen mieli ovat pelastuksen avaimia jäiden pettäessä.

Kotimaa
Pelastautuminen takaisin jäälle vaatii usein jääpiikkien käyttöä.
Toimittaja Kalle Pallonen demonstroi nousun jään päälle.

Jäät heikkenevät kovaa vauhtia kevätauringon alla. Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastuspäällikön Tuomo Halmeslahden mukaan on se aika keväästä, kun jäällä liikkujan riskiaika alkaa.

– Yöpakkasen jälkeen aamuisin voi jää olla vielä sitkeän ja kantavan oloista, mutta kun lumettomaan jäänpintaan aurinko päivän paistaa, niin iltapäivällä jää on huomattavasti hauraampaa ja kantokyky on aivan erilaista, Halmeslahti sanoo.

Jäällä liikkujan olisi hyvä kerrata mielessään, miten toimia jään pettäessä.

Jäistä pelastumisen aakkoset

1. Ennakointi: varusteet mukaan

Jäistä pelastautumisen tärkeä vaihe tapahtuu jo kotona. Jäälle pitäisi ottaa aina oikeat varusteet. Jään paksuutta on hankala arvioida, joten jäälle pitäisi aina ottaa mukaan väline, jolla mitataan jään kantavuus. Halmeslahti muistuttaa, että toinen tärkeä varustus ovat kaulaan laitettavat jääpiikit. Jääpiikit laitetaan kaikkien vaatteiden päälle. Jos jäällä liikkuu paljon, voi harkita pelastautumispuvun hankintaa. Lisäksi reppuun voi pakata vaihtovaatteet tiiviiseen muoviin. Jos veteen joutuu, muovipaketti toimii kellukkeena. Jäälle kipuamisen jälkeen paketista saa päälleen kuivat vaihtovaatteet.

2. Pysy rauhallisena

Jos jää pettää alta, ja veteen joutuu, on tärkeää pysyä rauhallisena. Voimat voivat huveta nopeasti hätääntymisen takia.

3. Huuda apua

Avun huutaminen on tärkeää, sillä joku voi kauempaakin kuulla hädän. Avunhuudon kuulevat voivat rientää hätiin, ja ainakin soittaa hätänumeroon.

4. Yritä pois vedestä

Vedestä pitäisi yrittää nousta takaisin jäälle tulosuuntaan kohden, sillä siellä jää on ainakin jossain kohtaan kantanut. Ensin on syytä rikkoa kaikista heikoin jää avannon reunasta. Kun tuntee, että jää kestää, voi aloittaa jääpiikkien avulla jäälle kipuamisen. Jos piikkejä ei ole, on tilanne hankalampi, sillä jään reuna on monesti märkä ja liukas. Halmeslahti arvioi, että avannossa voi selvitä noin 15 minuuttia ennen tajuttomuuteen vajoamista.

5. Äkkiä lämpimään

Kun jään päälle onnistuu pyörähtämään, on tärkeä puristaa vaatteista vettä pois. Sen jälkeen on syytä pyrkiä kohti lämpimään tuulensuojaan.