1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirvatsin Jytän tyrmäävä kattaus: Muistatko tämän hittiduon 1970-luvulta?

Kirvatsin Jytä tavoittelee taas nostalgiajanoista kansaa 1970-luvun diskotykityksella. Lavalle nousee loppuillasta todellinen yllätysnimi, kun kertaalleen kuopattu espanjalaisduo Baccara esiintyy telttalavalla.

kulttuuri
Baccara eiintymässä
Baccaran esikoislevy on edelleen Suomen kuudenneksi myydin ulkomainen albumi.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Kirvatsin Jytä keräsi 3 500 kävijää ja lunasti paikkansa Porin kulttuuritarjonnassa. Tapahtuman suosio yllätti järjestäjät ja tämän vuoden festivaalin suunnittelu alkoi saman tien.

Kirvatsin Jytän promoottori Harri Vilkuna ja koordinaattori Elina Wallin yllättyivät, kun ennen tapahtumaa portin taakse ilmestyi jono. Myös palaute oli mairittelevaa: varttuneemmat ihmiset kokivat saavansa vihdoin oman festarinsa.

– Yleensä ottaa oman aikansa ja pitää antaa jään särkyä, mutta silloin jäi heti fiilis, että tilausta tapahtumalle oli ja jatkoa seuraa, Vilkuna toteaa.

Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 3. elokuuta, vain muutama päivä Rauman Iskelmäkesä -konsertista. Samasta kävijäkunnasta kilpaileva tapahtuma ei pelota järjestäjiä.

–Tavoittelemme tänä kesänä 5 000 kävijää. Vähintään samaan aiotaan päästä kuin viime kesänä, Vilkuna povaa.

Alkaa polttaa

Loppuillan diskossa lavalle nousee 1970-luvun hiteistä muistettu Baccara, jonka tunnetuimpia kappaleita ovat Yes Sir, I Can Boogie ja Sorry, I'm a Lady. Yhtyeen esikoisalbumi on edelleen Suomen kuudenneksi myydyin ulkomainen levy.

Järjestäjäkaksikko myöntää saaneensa Baccara-kipinän viime kesänä Einin Jytä-keikalla. Eini levytti 1977 Baccaran hitin nimellä Yes Sir, alkaa polttaa. Tapahtumayönä Einin keikalla oli täpötäysi teltta ja porukka huusi täysillä.

– Totesimme, että aika hyvin meni ja ruvettiin heittelemään seuraavan vuoden nimiä ilmoille. Vähän vitsillä mietittiin Baccaraa, mutta hyvät ideat taitavat saada niin alkunsa, Elina Wallin toteaa.

Baccara hajosi 1982, jonka jälkeen molemmat artistit ovat myöhemmin esiintyneet Baccara-nimellä. Poriin saapuu elokuussa alkuperäisjäsen Mayte Mateos, jonka kanssa esiintyy Paloma Blanco.

Muita kiinnityksiä Kirvatsin Jytässä ovat Finnhits-kuninkaat eli Danny, Frederik ja Tapani Kansa, jotka jakavat estradin yhdessä D'Voices-yhtyeen kanssa. Lisäksi lavalla nähdään keikkatauolta palaava Kaseva ja Jorma Kääriäinen sekä porilainen Hurmio.

Lue seuraavaksi